Skiftesverk på Öland» heter en skrift som riksantikvarieämbetet gett ut med Gunnar Henriksson som huvudförfattare. I den står husen i Eketorp, den forntida borgen på Öland, i fokus. I Eketorp har man i dagarna börjat bygga det första huset i en planerad medeltidsgård i traditionell skiftesverksteknik. Om tre år ska husen stå färdiga.
För en mansålder sedan hade byggnadshistorisk forskning fortfarande ett rikt material att studera direkt på ”fältet”. Uppgifter om de folkliga byggnadstraditionerna samlades genom uppmätningar, fotografier och anteckningar och genom preciserade frågor till dem som bodde ute i bygderna. Allt man kom över noterades. Folklivsforskaren Sigurd Erixon ser (1927) från sitt tågfönster skiftesverket som denna artikel handlar om – `Fullt utbildat på uppsalaslätten söder om Uppsala” och vidare söderut ser han `Fullt med skiftesverkslador”. Och det är enligt Erixon i Björklinge socken skiftesverket ”tycks börja när man kommer ner i Uppsala län från Östervåla”.
Men det är inte enbart byggnadssättets förekomst som Erixon och hans medarbetande etnologer kartlägger utan också dess egenskaper. ”Det ridande skiftesverket fortfar på de äldre logarna”, konstateras (1944) på resa mellan Kristdala och Oskarshamn.
Man antecknar noga om stolparna rider över eller är intappade i syllarna,
Intressant, eller hur?
Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.