fbpx

Saturnushuset

Län: Skåne
Ort: Malmö

Datum: 09-07-2019

Företaget Saturnus har anor från 1893, då apotekaren Fritz Borg och kemisten Anders Nilsson började tillverka extrakt och essenser. I början av 1900-talet utökades sortimentet med läskedrycker och lemonad. Firman utvecklades och moderniserades under årens lopp, och år 1937 uppförde man en funkisinspirerad byggnad i hörnet Lantmannagatan – Ystadsgatan.

Saturnus började på 1950-talet att tillverka Cuba-Cola, och man hann före den svenska lanseringen av Coca-Cola. Läsken görs fortfarande på fyra mindre bryggerier över landet. Företaget Saturnus ligger idag i Fosie industriområde och ägs av familjen Liepe, som har varit ägare sedan 1920-talet.

Huset på Lantmannagatan står kvar, men är övergivet och förfallet trots högt kulturhistoriskt värde som en väl genomförd funkisbyggnad. Området där Saturnushuset ligger kommer att genomgå flera förändringar, men det är ännu oklart på vilket sätt och i vilken omfattning.

Saturnushuset

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

maj 2020
juni 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler