Sätta igen hålen i torpargrunden

För att få vintervatten i vårt torp har vi på vvs-firmans inråden dragit om vatten och avlopp. Tidigare gick det in i köket, sen inne i torpargrunden till tvättrum där varmvattenberedaren fanns och så gick varmvattnet tillbaka in i köket samma väg. Kopplingarna såg inte så bra ut heller, så vi har nu ny anslutning in toan. Lång historia kort så har vi ett större hål i torpargrunden under köket där det låg en låda med isolering för och något slags lecablock. Vi bad grävaren spara några större stenar för att försöka återställa grunden, men i sammanhanget är de lite små. Vi är nu i november, det har stått öppet ett tag, kanske har det då blivit extra fuktigt? Ska vi sätta igen detta nu eller i vår? Vi bjuder väl in en mängd gnagare i nuläget. Ska vi använda lerbruk eller kalkbruk? Hur är det med temperatur, var går gränsen för hur kallt det kan vara när man murar? Tacksam för lite guidning.

Svar:

Begreppet torpargrund används ofta lite slarvigt till flera olika typer av grundkonstruktioner, allt från mullbänksgrund till krypgrunder. (Se artikeln “På säker grund“). Tekniskt kan det skilja sig en hel del – mullbänksgrunden har ingen blindbotten och skall vara helt vindtätad mot ytterväggarna emedan den murade krypgrunden oftast har ventiler. Den traditionella torpargrunden har hörnstenar under knutkedjorna och löst ifylld sten i mellanrummen. I vilket fall vill man inte ha in djur i grunden så det är bra om ni fyller igen hålet. Och under de varma sommarmånaderna vill man inte få in den varma och fuktiga sommarluften in under huset där den kan kondensera. Optimalt är om ni kan stapla tillbaka stenarna och täta med lerbruk från insidan, Om grunden utvändigt är putsad eller har murfogar används med fördel kalkbruk eller hydrauliskt kalkbruk. Murning och fogning med kalkbruk görs när det är plusgrader men inte när det är för varmt, helst senvår och höst.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

april 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler