fbpx

Så målar du med linoljefärg

Om någon i färgaffären försöker smälla i dig att det är svårt att måla med linoljefärg så tro inte honom eller henne! Men tekniken skiljer sig en del från att måla med moderna färger. Björn Andersson, länsombud och målarmästare med 25 års erfarenhet av linoljefärg, visar vägen till ett fint resultat.

Välj rätt färg

Linoljefärg fäster på de flesta underlag – inte bara trä utan även exempelvis på gips, sten, kalkputs, järn och glas – och att välja färg handlar mer om att välja tillverkare än olika färgtyper. Det finns dock linoljefärg särskilt avsedd för inomhusmålning, där man normalt använder matta färger till tak och väggar medan snickerier, kök, badrum, bröstningsmålningar och golv brukar målas med blank färg. Vilket underlag du än ska måla, så är det viktigt att följa anvisningarna från den färgfabrikant du köpt färgen från.

När ska du måla?

För ytor utomhus är det viktigt att underlaget inte har en fuktkvot som överstiger 15%, även om linoljefärgen till skillnad från plastfärger låter träet andas. Mitten av maj till slutet av augusti är den period de flesta väljer för utomhusmålning, men ett förändrat klimat håller på att göra den perioden längre. Temperaturen bör inte understiga +5C under någon tid på dygnet under den period man målar och solen bör inte heller lysa för starkt på ytan som ska målas.

Inköpslista: Det här behöver du

Färgåtgång: Linoljefärg räcker till 2–3 gånger så stor yta per liter jämfört med andra färgtyper. Det beror dels på att färgen ska strykas så tunt, dels på att den har högre torrhalt än andra färger – d v s en mindre del lösningsmedel som dunstar vid torkning. På burken står angivet hur många kvadratmeter en liter färg räcker till.

Penslar: Runda eller ovala anstrykare + en smal element pensel + en bred moddlare för slätstrykning. Köp kvalitetspenslar och sköt dem väl. Det gör arbetet lättare och spar pengar i längden.

Övriga tillbehör: Bra skrapor är viktigt, gärna i härdat stål som inte behöver vässas. Sandpapper, slipsvamp, målartvätt, färgborttagningsmedel och speedheater behövs också, liksom täckmaterial – papper, plast, gamla gardiner eller lakan.

Det viktiga förarbetet

Innan du börjar måla måste gammal färg tas bort. Hur mycket som behöver avlägsnas varierar från fall till fall – ibland räcker det att ta bort ett lager, andra gånger måste all gammal färg väck innan man kan börja måla. Vattenbaserade färgtyper bör tas bort helt, medan gammal oljefärg som sitter bra kan få vara kvar.

Gammal färg kan tas bort på olika sätt; genom skrapning, med färgborttagningsmedel eller med värmebehandling.

Skrapa: Tvätta ytorna rena innan du börjar skrapa, för att undvika att fett skrapas ned i träet. Skölj med rent vatten för att få bort all smuts och fett. När du skrapar för att ta loss färgflagor, avsluta med att slipa så att färgen som sitter kvar får mjuka kanter. Tänk också på att skrapor av härdat stål har väldigt vassa kanter som kan ge fula jack i underlaget, så koncentrera dig när du skrapar!

Färgborttagningsmedel: I dag finns bra färgborttagningsmedel att köpa, till exempel Biokleen. Följ anvisningarna och var noga med att göra rent ytan från färgborttagningsmedel efteråt.

Värme: En speedheater strålar värme, medan en värmepistol blåser densamma. Vilken metod du än använder så är det ett hett arbete. Värmer du för hårt kan det börja brinna. Därför är det bättre att värma i två omgångar och skrapa emellan. Värmepistolen kan inte heller användas på en fasad, utan bara på mindre delar – till exempel en dörr – som kan hakas av och läggas på bockar.

1, 2, 3 – börja måla!

Linoljefärg stryks nästan alltid i tre omgångar: grund, mellan och färdigstrykning. Efter grundstrykningen bör hål och sprickor som inte fyllts med färg kittas (utomhus) eller spacklas (inomhus). Slipa lätt mellan varje strykning för att få en fin yta (särskilt viktigt inomhus) och kom ihåg att slipa i träets längdriktning.

Det absolut viktigaste när du målar med linoljefärg är att stryka tunt (»stryk så tunt du tror är möjligt och sedan dubbelt så tunt igen«, säger vissa) och att jobba in färgen i underlaget. När man liksom »gnuggar« in färgen i underlaget skapas friktion och färgen blir varm, vilket hjälper torkprocessen att komma igång.

Använd rund eller oval pensel att jobba ut färgen med (i trånga utrymmen en liten element pensel). Avsluta med ett långt drag med den platta moddlaren för en fin slutfinish.

Måla med linoljefärg inomhus

Om du ska måla på nytt trä, så ska kvistfästena först lackeras med schellack en eller ett par gånger. Schellackera också om du fått gula genomslag på målade ytor (vilket händer om man missat att schellackera vid förra målningen).

Målade ytor ska först tvättas med målartvätt och sedan sköljas noga.

När man målar inomhus är det extra viktigt med bra luftväxling för att färgen ska torka bra. Vintertid kan man använda en fläkt som sätter fart på cirkulationen.

Lösningsmedel – behövs det?

Fördelen med att använda lösningsmedel är att den påskyndar torktiden, men det går att helt utesluta. I så fall är det dock extra viktigt att jobba in färgen extra tunt för att den ska torka.

Det vanligaste lösningsmedlet är terpentin, vilket med fördel används utomhus. För inomhusmålning är en aromatfri lacknafta att föredra. Tänk på att använda skyddsmask om du använder lösningsmedel inomhus, både när du späder färgen och när du jobbar med den.

Penselvård

Bra målarpenslar är dyra, men sköter du dem väl så är de en bra investering som kommer spara pengar i längden. Tvätta dina penslar med ren såpa och låt dem stå i vatten medan du målar.

När du målat klart och gjort rent penslarna, kan du hänga dem i en hink med rå linolja. Rå linolja bildar ingen hinna och när du ska använda penslarna igen är det bara att tvätta ur dem med såpa innan du börjar måla.

Ett annat tips är att »gröta in« penslarna med såpa och vira tidningspapper kring dem, för att sedan tvätta ur dem innan de ska användas igen.

Gamla penslar som torkat kan ställas i ren såpa i ett par veckor, så blir de mjuka igen.

Underhåll

Om din linoljefärgade fasad börjat krita eller se sliten ut – målningen på södersidor bryts fortare ned av solens UVstrålar, och ju mörkare kulör desto snabbare går det – så är det inte svårt att underhålla. Börja med att tvätta bort kritning och eventuell mögeltillväxt och pensla sedan på fyra delar kokt linolja blandad med en del terpentin. Vänta en halvtimme och torka sedan bort överflödig olja med en trasa.

OBS! Trasor kan självantända. Häng därför trasan över något utomhus, till exempel ett klädstreck, tills den torkat så att syret kommer åt oljan i trasan. Eller lägg den i en hink med vatten.

Hur länge håller färgen?

Man brukar räkna med att en linoljefärgsmålad utomhusfasad klarar sig i åtta till femton år innan den behöver målas igen.
Färgen på södersidan bryts ned snabbare och behöver underhållas oftare (se rutan Underhåll till vänster). Hur länge du låter det gå mellan målningarna, beror på hur du uppfattar linoljefärgens typiska patina. Många tycker den är vacker, medan
andra föredrar ett mer nymålat intryck.

Om du inte ska måla själv

I dag kan det svåraste av allt vara att hitta en målare som vill och framförallt kan måla med linoljefärg. Det bästa sättet att hitta bra hantverkare är att höra efter med ditt länsombud hos Byggnadsvårdsföreningen, de har oftast ett bra kontaktnät. Byggnadsantikvarier hos länsstyrelsen eller länsmuseet kan också ha tips, liksom din närmaste byggnadsvårdsbutik.

När du fått tag i en målare, så tänk på att ta referenser eller åka och titta på något av hans eller hennes tidigare jobb.

 

 

keyboard_arrow_up