Rottneby herrgård

Län: Dalarna
Ort: Falun
Datum: 04-04-2009

Uppdatering dec 2016: Anrika Rottneby Herrgård har varit stadd i ett sorgesamt förfall sedan decennier. Ny tycks dock ägaren Mikael Styrman fundera på en renovering. Vi håller tummarna. / PS

Pågående förfall. Fastigheten ligger ett par km utanför Falun i Dalarna. Huvudbyggnaden byggdes av bergskemisten Johan Gottlieb Gahn som sommarställe 1794. På 1800-talet lät sågverksdirektör Christian Schröder bygga om huvudbyggnaden, bygga en ny flygel och uthusbyggnader. 1881 – 1904 ägdes herrgården av Kopparfors-Hofors Sågverks AB. Familjen Nisser arrenderade gården från 1890 och köpte den 1904. Herrgården var i familjen Nissers ägo till 1997 då den köptes av Mikael Styrman. Nuvarande ägare planerade att avverka tillhörande skog men kommunen ansåg att miljön var så värdefull att det gjordes till kommunalt naturreservat. Gården har sedan dess tömts på värdefull inredning och lämnats till förfall. Vandalisering har förekommit men en förening är bildad Rottnebys vänner för att försöka rädda herrgården. Alla fönster och ingångar har blivit förspikade för att hindra ytterligare skadegörelse.

Uppdateringar
15-01-2014
Förfallet fortgår och gårdens öde är fortfarande oviss.

Externa länkar
Nu vill Mikael Styrman stoppa förfallet av Rottneby | DT 27 april 2016
Vill rädda Rottneby från vandaler och vanvård 
Därför låter han Rottneby herrgård förfalla | DT 23 april 2013

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, dock ej specifika dieter).
    Observera att lägret blir billigare med ett medlemskap (dock ej för trädgårdslägret som redan är nedsatt i pris).
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

januari 2020
mars 2020
Inget evenemang hittades!