Röcknerska gården, Luleå

Län: Norrbotten
Ort: Luleå
Datum: 17-11-2014

Rivningshot. Fastighetsägaren önskar riva Röcknerska gården och bygga med ett nytt hus med 31 lägenheter. Röcknerska gården är ett av Luleås äldsta hus, från sekelskiftet 1800. På gården har funnits ett färgeri från tidigt 1700-tal, en verksamhet som drevs av familjen Röckner in på början av 1900-talet. Enligt detaljplanen har fastigheten ett litet q och definieras som särskild miljöhänsyn. Röcknerska gården får inte förvanskas till yttre form och allmän karaktär enligt planen.

Externa länkar
Norrbottens-Kuriren: Krögaren vill riva och bygga nytt
Antikvarisk förundersökning utförd av ADL Creativa 2013‐10‐30: Kv Falken 5, fd Röcknerska huset, Norra Strandgatan 10, Luleå
Norrbottens-Kuriren: “Det är ett brott mot framtida Lulebor”
Norrbottens-Kuriren: Vilket hus föredrar du?
Debattartikel/insändare i Norrbotten-Kuriren: Har redan rivits för många hus
Norrbottens museums blogg: Röcknerska huset – en rivningshotad 1800-talsbyggnad i Luleå centrum
Norrbottens museums blogg: Röcknerska spår i Norrbottens museums arkiv

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

april 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler