fbpx

Restaurering av Katrinetorps herrgård

Just nu pågår renoveringen av Katrinetorps herrgård strax utanför Malmö, en sedan länge undanskymd pärla som ska återfå sin forna glans. Malmö stad satsar på återskapandet av en empiregård.

Katrinetorps väggmålningar under restaurering. Fotograf/Illustratör: Catherine Paues von Arnold

Gården kom till 1799 efter att det genom enskiftet blev tillåtet för de markägande godsen att sälja ut mark.

Samuel Johan Björkman, som lät uppföra Katrinetorp som sommarnöje, var en burgen handelsman boende i Malmö och gården fick namn efter hans hustru Catharina Bager. Själva huvudbyggnaden uppfördes dock inte förrän 1812, av Catharina Bagers bror Erland Gabriel Bager, som övertog gården när Björkman dog. Det var Malmöbyggmästaren Anders Lundberg som fick uppdraget att uppföra huset.

Katrinetorp kom endast i början att fungera som fritidsbostad och användes i första hand till bjudningar och fester, med syfte att visa ägarens status och ställning i samhället.

Under årens lopp har olika ägare avlöst varandra och 1938 köptes gården av Malmö Stad, som arrenderade ut den fram till 1994, då kommunen själv tog över driften. Idag förvaltas Katrinetorp av Fastighetskontoret i Malmö och tanken är att man här ska skapa en miljö för alla Malmöbor, en kulturhistorisk plats både vad gäller byggnaderna, trädgården och parken.

Verksamheten

Katrinetorps Herrgårdskök, som idag arrenderar och driver gården tillsammans med kommunen, är med och utvecklar verksamheten. Man driver ett trädgårdskafé och arrangerar även fester på beställning, som bröllop och femtioårskalas. Katrinetorp är redan ett uppskattat utflyktsmål och dess möjligheter börjar så smått upptäckas av Malmöborna. Det är redan bokat för bröllop nästa sommar. I framtiden har man tänkt utvidga verksamheten, till exempel med ett konstgalleri, där Malmöanknutna konstnärer ska få möjlighet att ställa ut.

Restaureringen

Restaureringen pågår. Gårdens fasad renoverades 1997, då den ursprungliga kulören, som troligtvis är en dansk färg, skrapades fram.

Invändigt har restaureringsarbetet påbörjats även av de väggmålningar som pryder salarna. I fyra av rummen, salen, matsalen, kabinettet och ett litet rum intill matsalen, finns målningar som troligtvis utförts av dekorationsmålaren Christian Laurentius Gernandt (1765-1825). Målningarna på Katrinetorp kom till runt 1813, direkt efter det att huset byggdes och hör troligtvis till hans tidigaste produktion. Han utförde senare målningar vid bland andra Knutstorp, Vittskövle och Ousbyholms gods (numera flyttat till Kulturen i Lund).

Karaktäristiskt för Gernandts stil var ett illusionsmåleri, som på olika sätt försökte ge rummet större rymd, genom perspektivistiskt målad ofta antik arkitektur, med inslag av romantiska landskap. På Katrinetorp föreställer t. ex. målningen i salen ett romerskt landskap sett genom rader av kolonner och i matsalen finns det tre antika scener. Restaureringsarbetet sker med hjälp av konservatorer från Citadellet i Landskrona.

Trädgård och park

Även trädgården på Katrinetorp håller på att restaureras. Det sker i samarbete med landskapsarkitekter från stadsbyggnadskontoret i Malmö.

Till gården hör en fransk barockträdgård och även en engelsk, romantisk park med vattendrag och slingrande gångar. Man har redan återskapat den gamla köksträdgården och i dess parterrer odlas idag grönsaker, som används i herrgårdskökets kafé- och restaurangverksamhet och som även säljs till allmänheten.

Planer finns på att återuppföra det gamla växthuset på den gamla grunden och där odla exotiska grönsaker och frukter som i gamla tider.

Och snart kommer gården att stoltsera med ett eget påfågelshus och naturligtvis även med påfåglar, som återigen ska pryda parken, till nöje för alla besökare.

Sara Ericsson och Mats Bohman

Sara Ericsson studerar sista året på arkitektlinjen på LTH och arbetar för närvarande som bygglovsarkitekt på stadsbyggnadskontoret i Malmö.

Mats Bohman, stadsbyggnadskontoret i Malmö, driver även tillsammans med Magnus Lilja Katrinetorps Herrgårdskök

3/2000

keyboard_arrow_up