Frågeställare: Marit från Älvdalen
Hej, Vi har med hjälp av murare restaurerat vår bakugn (murstock) i ett 1600-talshus. Nu undrar jag lite om dess användning, själva bakugnen har ingen lucka och den har en stor rund järnhäll invändigt. När vi har eldat har vi inte riktigt fått till det med hur man ska elda för att kunna baka, är det tänkt att man ska göra upp elden utanför ugnen? Den har alltså inga rökkanaler utan röken går ut genom dess öppning och upp i skorstenen. Hur får själva ugnen lufttillförsel om man ska elda inuti den? När vi eldade så var elden väldigt svag, blev ingen fart på den.
Svar:
Jag har bara proveldat lite i en ugn av den här gamla typen. Beskrivningen är ju ganska kortfattad men jag fattar det så att ugnen är svärisk (i princip ett halvklot) med en öppning 3-4 dm höjd och bredd. Bara glöd räcker inte för att få ugnen varm, man måste elda i den. Luften tas in i nedre delen av öppningen och väller ut i övre delen. Järnhällen förvånar mig. I Skaraborg med omnejd förekommer järnhällar i ugnar som huvudsakligen eldas under hällen, men här finns uppenbarligen inte sånt utrymme. Man får nog pröva sig fram. Typ av bränsle kan ha betydelse, ris eller vedträn, prova att elda långt in eller på ena sidan. Jag tror på en relativt lite brasa och därmed lång uppvämningstid, gissningsvis 4 tim. Fråga gärna vidare i hembygdskretsar eller på länsmuseet.