Renovera torpargrund efter grävling och sättning, i 1920- tals stuga.

Stora sättningar med sprickor i murstocken, fundamentet till murstocken verkar har flyttats/raserats, sprickor o glipor längs tak -och golvlistorna, golvplankor som lyft sig mm. Allt detta fanns redan innan grävlingar flyttade in (de är borta nu) men har kanske förvärrats av deras framfart. Brädklädd timmerstomme. Nedersta raden verkar vara ok enligt “sticka in morakniv” metoden. Planen är att tömma stugan (1 rok) och lyfta golven för att se vad som hänt och hur vi ska fortsätta. I köket finns en golvlucka till matkällare ca 1×1 m. Inga hyllor, bara en grop. Behålla?

Rätt att börja renovera genom att lyfta golven? Eller ska vi försöka jobba från utsidan? Stugan står i en lätt sluttning så baksidan är mot marken och framsidan står på 70-100 cm grund.

Svar: 

Det är inte alltid grundläggningen var gedigen från början, framför allt om det var ett sommarhus.  Om sättningarna har upphört handlar det mest om att laga och räta upp vid behov. Timmerstommar är sega konstruktioner och tål rörelser. Men om sättningarna pågår måste man ta ett större grepp. I ert fall ser det ut som två olika grunder, en naturstensgrund och en gjuten grund. Har huset byggts till och är det i så fall olika grundläggningar? Om ni ändå skall lyfta golven kommer ni att få ledtrådar till sättningarna när grunden är frilagd. Utifrån är det viktigt att se till att huset står torrt, att regn och takvatten rinner bort från huset. Om grunden är grund och marken är fuktig påverkas den varje år när tjälen går ur marken, helt bortsett från grävlingars eventuella påverkan. Skafferiet i golvet kan ni gott behålla, om det är torrt är den en utmärkt förvaring när strömmen har gått.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

april 2020
maj 2020
maj 03 2020

Jättegrönt

Friluftsmuseet Gamla Linköping, Tunnbindaregatan, Linköping, Sverige
Inget evenemang hittades!
Visa fler