Väggarna är murade som en dubbel skalmur med snyggt huggna granitblock utåt och putsad skrotsten på insidan. Bristerna består framför allt av att yttermuren mitt för ena gaveln och lite på långsidorna pressats utåt något, samtidigt som innermuren pressats något inåt. I fönsternischerna kan man se att en luftspalt har uppstått däremellan, vilket jag bedömer inte funnits från början.
Jag har fått olika förslag från hantverkare jag konsulterat:
1. Med betong foga om yttermuren och injektera detsamma i sprickorna mellan murarna samt kramla med rostfritt. Allt med målbilden att att stabilisera befintlig sättning.
2. Plocka ned innermuren, åtminstone där sättningen är som värst (gaveln), för att därefter gjuta en kantbalk på vilken en mur av leca kan byggas. Då kan yttermuren justeras och en luftspalt anläggas mellan murarna. Putsning, omfogning och murning görs med hydrauliskt kalkbruk enligt denne hantverkare.
Jag vill som jag skrev ovan ge byggnaden en praktisk funktion, i första hand som ett mindre djurstall. Annan verksamhet kan dock inte uteslutas. Jag vill gärna ha ett expertutlåtande om vilken lösning som är lämplig som tar kulturmiljö och funktion i beaktande.
Svar:
Muren är en skalmur som var vanliga vid den här tiden. Grundläggningen är avgörande men av fotografierna att döma ser grunden rak ut. Huset ovanpå grunden ser dock nytt ut? Kan murverket ha varit utsatt för vatten ovanifrån under någon period? Kalvningen verkar större i ovandelen vilket skulle kunna vara ett tecken på detta. I byggnader som skall hållas frostfria eller uppvärmda, som till exempel i stall, hade man isolering i form av jord eller murbruk och murbruksrester i mellanrummet mellan den inre och yttre muren i skalmuren. Dessa murar är känsliga för vatteninträngning viket gör att fyllningen trycker på inner- och yttermur och även kan frostspränga. Det var också viktigt med bindestenar mellan murarna för att jordtrycket skulle minska.
Skalmuren klarar små rörelser men all inblandning av stel betong i längre partier kommer på sikt ge nya skador som är mycket svåra att åtgärda. Åtgärden för en långlivad mur är demontering av skadade partier och återuppmurning. Det är ett nästan bortglömt hantverk men Hantverkslaboratoriet i Mariestad har gett ut en handbok i kallmurning som finns att ladda ned gratis från GUPEA. Det är dock ett ganska stort projekt med rasrisk och det är nog klokt att anlita en murare som har dokumenterad erfarenhet och kunskap om skalmursteknik.
Stephan har det övergripande ansvaret för föreningens förvaltning och arbetar nära styrelsen, redaktionskommitté och externa samarbetspartners.