Regnar in genom naturstensgrund med lerbruk

Vi har en kallmurad grund som har putsats med lerbruk på insidan för att få det vindtätt och hålla djur ute. Sedan tänkte vi fylla grunden med perlite.
Ena sidan är väldigt utsatt för blåst och regn så när det har regnat och blåst i sidledes så har det blåst in så pass mycket regn genom stenarna att lerbruket på insidan har blivit fuktigt.
Hur kommer lerbruket bete sig med återkommande fukt/regn? Just nu är det bara fuktigt men kommer det löses upp/falla isär efter tid? Det vi är osäkra på är om lerbruket kommer att kunna torka ut under höst/vinter när det inte blir någon ventilation/värme i grunden eftersom vi tänkte fylla den med perlite. Problemet är också att lerbruket suger fukten och det blir fuktigt i anslutningen mellan golv och vägg.

Vi kommer att ha golvvärme så då tänkte vi att vi kan lägga en slinga runt hela ytterväggen i anslutning mot grunden för att få det att torka ut lättare? Vi försökte täta till med lite stenar utvändigt för att förhindra att regnvatten kom in men det gav inte så mycket effekt…vi vill heller inte putsa grunden utvändigt med kalkbruk. Hur har det fungerat tidigare? lerbruk på kallmurad grund är ju inget nytt.

Svar:

Lerblandningen i en sån situation ska vara mycket fet med mycket fiber i för att det ska fungera. En fet, dvs lerrik blandning är vattenavvisande. Förmodligen är blandningen för mager.
Eftersom arbetet redan är gjort skulle jag förmodligen satsa på utsidan och skulle försöka få grunden så tät som möjligt, gärna med lerbruk med en mer passande blandning den här gången. Eftersom jag inte vet så mycket om problemets dimension och lerblandningens kvalitet, är jag lite osäker om man behöver ta bort det mesta av blandningen eller kan lösa det utifrån.
Att lägga en extra värmeslinga i grunden, tycker jag är en bra ide. Det ska vara ett eget kretslopp med mycket låg temperatur och den ska vara på året runt. Kallas även Großeschmidt-metod.
Grunden behöver inte vara helt torr när man fyller med Perlit. Konstruktionen är robust och tillåter en eftertorkning. Däremot ska man vara säker att grunden inte suger fukt i längden.
Frågan är besvarad av lerbyggare Johannes Riesterer, Eld & Lera AB