Vår ekparkett är grå, torr och tråkig. Senast den slipades var för 17 år sedan och då hade vi lite mörkare pigment i oljan. Parketten tål nog inte en slipning till, hur gör vi för att få bort det gråa, torra och tråkiga, går den att rädda utan slipning? Hur gör man i så fall? Och finns det någon som är bra på det som vi kan anlita i Stockholmsområdet? Vi vill inte göra det själva.
Bästa hälsningar
Patrik
Svar:
Att parkett som inte underhållsoljas eller -vaxas grånar är naturligt, det har ju att göra med att att solens uv-ljus bryter ned träets lignin. Golvlacker minskar åldringen men ser inte lika levande ut. Dessutom syns alla skador tydligare och kan inte rekonditioneras som med olja.
Angående slipning så tål ekparkett att slipas fler gånger än andra träslag på grund av att träslaget är så hårt. Om det finns någon liten glipa mellan parkettstavarna nånstans där golvet har mest slitage så kan man stoppa ned ett rakblad för att se hur långt ned sponten sitter och därmed avgöra hur mycket som kan slipas. Ek är ju som sagt hårt, så kanske finns det tillräckligt kvar för en vanlig slipning?
Golvet på bilden ser i övrigt fint ut så en mer ytlig slipning kanske räcker? Däremot är det lite osäkert om det blir flammigt på grund av att den pigmenterade oljan som användes förra gången kan ha trängt in olika djupt.
Om det finns en undanskymd del eller någon ljusare parkettstav kan man först testa att lägga på en olja utan slipning, kokt linolja eller timberex. Kanske har du tur och får liv i parketten utan slipning? Om det försöket inte är tillräckligt bra kan du fortsätta med en lättare slipning av typ Edge/HTC eller annan oscillerande maskin tills ytan ser jämn och fin ut, och därefter olja.
Vi kan inte från Byggnadsvårdsföreningen rekommendera enskilda firmor men våra länsombud i Stockholm har personliga rekommendationer. Några av dem är själva hantverkare. Det finns även några bra artiklar att läsa på hemsidan, till exempel Trägolv och parkett – läggning, ytbehandling, underhåll.
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.