På Hisingen har varvet fått lämna spår

Bockkranen vid Eriksberg. Fotograf/Illustratör: Bengt A Lundberg

Norra Älvstranden på Hisingen: rader av stapelbäddar, skogar av kranar, ljuden från maskinhallar och plåtslagerier, en aldrig blank vattenspegel och tusentals människor i rörelse. Det krävs gott minne eller god fantasi för att se det framför sig. Men det går. Bevarade konturer och detaljer låter oss ana historien om Sveriges största varv. Av Kristoffer Henrysson.

På norra älvstranden i Göteborg pågår sedan 80-talet ett av Sveriges mest uppmärksammade stadsbyggnadsprojekt. Eriks-bergs, Lindholmens och Götaverkens gamla varvsområden har exploaterats hårt under devisen Den goda staden. Det byggs för företagande, utbildning och boende. Miljön har ändrat karaktär, men allt byggs inte nytt. Varvens kvartersstrukturer har bevarats och många byggnader står kvar med bibehållna namn, men anpassade för nya funktioner.

– De knyter an till områdets historia men ger också konkurrensfördelar. De gamla byggnaderna ger en annan känsla än nya kontorsbyggnader som tenderar att se likadana ut. Det ger en egen profil, säger Lars Ivarson, vd för Norra Älvstranden Utveckling AB som driver utvecklingsprocessen.
Det är inte fråga om ett strikt antikvariskt bevarande. Varvslokalerna byggs om för nya verksamheter. Maskinverkstäder har bl a blivit kontor och hotell, en skeppsbyggnadshall

Intressant, eller hur?

Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.

Inget/Glömt lösenord?
keyboard_arrow_up