Gula listan - hotade miljöer

Gula listan visar värdefulla byggnader och miljöer i Sverige som hotas av rivning, ovarsam ombyggnad eller bristande underhåll.
Målet är inte en komplett lista utan att visa vad som händer med - och vilka hot - våra kulturmiljöer står inför.
Vi vill genom Gula listan skapa opinion och debatt – och på så vis påverka utgången för objekten.

Så fungerar det

Ett gult "hotad" betyder att frågan inte är avgjord, grönt "räddad" betyder att byggnaden eller miljön är räddad och det ett rött "rivet" innebär rivning. Datumen är registreringsdatum.

  • Gula listan - hotade miljöer

    Gula listan visar värdefulla byggnader och miljöer i Sverige som hotas av rivning, ovarsam ombyggnad eller bristande underhåll.

    Målet är inte en komplett lista utan att visa vad som händer med, och vilka hot, våra kulturmiljöer står inför.

    Vi vill genom Gula listan skapa opinion och debatt – och på så vis påverka utgången för objekten.

    Vill du veta mer om hur du driver ett eget projekt och skapar opinion? Läs mer här!

  • Så fungerar det

    Ett gult "hotad" betyder att frågan inte är avgjord, grönt "räddad" betyder att byggnaden eller miljön är räddad och det ett rött "rivet" innebär rivning. Datumen är registreringsdatum.

OBS

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Google Geocoding API error: The request was denied.

Fråga

Restaurerad bakugn utan bakugnslucka och med järnhäll, anvädningsområde?

Frågeställare: Marit från Älvdalen

Hej, Vi har med hjälp av murare restaurerat vår bakugn (murstock) i ett 1600-talshus. Nu undrar jag lite om dess användning, själva bakugnen har ingen lucka och den har en stor rund järnhäll invändigt. När vi har eldat har vi inte riktigt fått till det med hur man ska elda för att kunna baka, är det tänkt att man ska göra upp elden utanför ugnen? Den har alltså inga rökkanaler utan röken går ut genom dess öppning och upp i skorstenen. Hur får själva ugnen lufttillförsel om man ska elda inuti den? När vi eldade så var elden väldigt svag, blev ingen fart på den.

Expertsvar
Per Zackrisson

Per Zackrisson

Byggnadsvårdare

Jag har bara proveldat lite i en ugn av den här gamla typen. Beskrivningen är ju ganska kortfattad men jag fattar det så att ugnen är svärisk (i princip ett halvklot) med en öppning 3-4 dm höjd och bredd. Bara glöd räcker inte för att få ugnen varm, man måste elda i den. Luften tas in i nedre delen av öppningen och väller ut i övre delen. Järnhällen förvånar mig. I Skaraborg med omnejd förekommer järnhällar i ugnar som huvudsakligen eldas under hällen, men här finns uppenbarligen inte sånt utrymme. Man får nog pröva sig fram. Typ av bränsle kan ha betydelse, ris eller vedträn, prova att elda långt in eller på ena sidan. Jag tror på en relativt lite brasa och därmed lång uppvämningstid, gissningsvis 4 tim. Fråga gärna vidare i hembygdskretsar eller på länsmuseet. 

logotyp byggnadsvardsforeningen
Svenska byggnadsvårdsföreningen, Box 6442, 113 82 Stockholm
Telefon: 08-30 17 85 | Email: kansli@byggnadsvard.se
Svenska byggnadsvårdsföreningen
Box 6442, 113 82 Stockholm
Telefon: 08-30 17 85
Email: kansli@byggnadsvard.se

Cart

Cart offcanvas

Logga in

Så här hanterar Svenska byggnadsvårdsföreningen personuppgifter (GDPR) Läs mer här!