På tak och innergårdar gror grönsaker, i radhusträdgårdar kacklar höns och i stadsnära grönområden står bikupor. Stadsodling är en snabbt växande rörelse och nu gäller det för politiker, arkitekter och stadsplanerare att hänga med, skriver Jordan Lane, själv hyresgäst och odlare i stockholmsförorten Gubbängen.

Tillgången till mat har genom historien varit avgörande när städer vuxit fram. Stadens infrastruktur utgick från behovet av mat som kom från bönderna utanför staden.

Med dagens teknik och transportmöjligheter ser förutsättningarna för stadsplanering helt annorlunda ut och därigenom har en del av vår grundläggande anknytning till vår mat och vår natur försvunnit. Mat kan färdas halvvägs över klotet utan att bli dålig och det finns inte längre behov av att hålla djur eller odla ätliga växter i stadsmiljöer. Allt vi behöver för att överleva transporteras varje dag in i
Intressant, eller hur?
Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.