Nyss inflyttad i gammalt torp, Lisaberg, på Mjörn (ön), Tjörns kommun i Bohuslän, ”enkelstuga” från 1896, har ”bara” traditionell köksspis + gammal kamin i kammaren. I köket här finns knappast utrymme för traditionell ugn.
Alldeles intill torpstugan finns nyare (80-tals?) byggnad som exteriört liknar en lada, men lite märkligt inredd, suterränghus med garage, gästrum, litet kök mm. Finns skorsten där det tidigare stod en stor vedkamin som kastades ut när man installerade bergvärme.
Har en gammal dröm om en större murad bakugn med eldning inne i själva ugnen o plats för ett större antal limpor. Kom i kontakt med typen på småländska höglandet på 70-t där moster bakade allt matbröd t hushåll på 8 pers, i källaren under köket. Söker nu hantverkare med rätt kompetens o gärna goda råd, eller så blir jag avrådd…
Ser trångt ut på bilden men har tänkt avlägsna väggen t hö vilket ger ett utrymme på ca 2×2 m. Den förra kaminen stod alltså på betongplattan som syns. Dock slutar ”övervåningen” vid bakre väggen. Där bakom ligger garaget med golvnivån ca 135 cm lägre, vilket kanske skulle kunna ge hållfasthetsproblem med en tung murspis alldeles ovanför?
Svar:
En bakugn kan väga åtskilliga ton och en hållfasthetsberäkning behöver göras av en konstruktör för att se om grunden håller. Äldre bakugnar är murade med natursten och lerbruk men efterhand blev det vanligt med tegel och kalkbruk. För att minska vikten kan valda delar som till exempel fundamentet muras med lecasten som är lättare. En sökning på internet ger en hel del information om hur de kan byggas upp men det är klokt att ta hjälp av en erfaren murare med byggnadsvårdskunskap. Dina länsombud kan hjälpa till med kontakter till kunniga hantverkare.
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.