Norrbergsskolan, Vaxholm

Län:Stockholm
Ort: Vaxholm
Datum: 27-03-2016

 

2019-07-02

Enligt uppgift kommer rivningen av Norrbergsskolan att påbörjas redan den 8 juli, och inte på sensommaren som det tidigare var sagt.

Norrbergsskolan, uppförd efter ritningar av arkitekterna (far och son) John Åkerlund (1884-1961) och Lars Åkerlund (1914-2011) i samarbete med konstnären Erik Jerkhe, invigdes den 26 augusti 1953. Som en följd av projektet Campus Vaxholm, som bl a innehåller en nybyggd högstadieskola på annan plats på orten, skall skolverksamheten nu flyttas. Den sjönära tomt Norrbergsskolan står på planeras istället för bostadsbebyggelse, och skolbyggnaderna hotas av rivning. Norrbergsskolan är märkligt nog varken q-märkt i plan eller utpekad som kulturhistorisk värdefull i inventeringar. Skolan är dock synnerligen väl byggd och arkitektoniskt gestaltad (se bl a länk från tidningen Tegel 1957) samt i ett fint och välhållet skick med flertalet av de ursprungliga detaljerna bevarade. Dess värde ur arkitektonisk och kulturhistorisk synvinkel torde därför vara oomtvistligt. Även ur ett resurshushållningsperspektiv känns en rivning av en sådan märkesbyggnad som ett beslut som går i uppseendeväckande otakt med tiden. Planerna på nedläggning och rivning har också mötts av omfattande debatt och kritik, såväl politiskt som från kommunmedborgarna. Svenska byggnadsvårdsföreningen har därför valt att idag, den 27 mars 2016, placera Norrbergsskolan i Vaxholm på Gula Listan, en nationell varningslista över hotade svenska kulturmiljöer. / PS

Externa länkar

Rädda Norrbergsskolan (Facebookgrupp)
Skola i Vaxholm (artikel om Norrbergsskolan ur tidningen Tegel år 1957)
Norrbergsskolan (Vaxholms Kommun)
Politisk strid om ny skola i Vaxholm
Kritikerna vägrar ge sig. Planen att riva Norrbergsskolan väcker starka känslor hos föräldrar.
Riv inte Norrbergsskolan (Socialdemokraterna Vaxholm)
Campus Vaxholm (Vaxholms Stad)

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

april 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler