Yttrande över överklagande gällande bygglov, MÖD
2023-05-05
Svenska byggnadsvårdsföreningen, SBF, yrkar liksom tidigare att byggnadsnämndens beslut att ge bygglov för till- och ombyggnad av kontor till hotell på fastigheten Nordstan 13:4 i Göteborg upphävs. Utöver detta framför SBF i korthet följande: De ringa sättningsskador (cirka 10%) utgör inte argument för rivning. Husen är kulturhistoriskt värdefulla, detta är ställt utom rimligt tvivel. Därtill lyfter SBF även hållbarhetsargumentet
Svar på föreläggande
2022-02-14
Enligt ett föreläggande från mark- och miljödomstolen har Byggnadsvårdsföreningen beretts tillfälle till yttrande över fastighetsägarens skrivelse i ärendet. Föreningen anför att rivning och återuppbyggnad av ett av gårdshusen, utrivning av interiören i det andra gårdshuset och påbyggnad av båda husen med tre våningar visar brist på förståelse av vad bevarande av kulturarvet innebär och strider både mot plan- och bygglagen och riksintresset.
Överklagande
2021-06-07
Efter att Svenska byggnadsvårdsföreningen överklagat Byggnadsnämnden i Göteborgs kommuns beslut om att bevilja bygglov för till- och ombyggnad av kontor och lokaler till hotell på fastigheten Nordstaden 13:4, har nu Länsstyrelsen i Värsta Götaland upphävt beslutet.
Länsstyrelsen bedömer sammanfattningsvis att bygglovet inte är förenligt med platsens och byggnadernas kulturhistoriska värden enligt 8 kap. 17 § PBL och 8 kap. 13 § PBL. Länsstyrelsen bedömer att förslaget inte uppfyller kravet på god helhetsverkan enligt 2 kap. 6 § PBL genom den föreslagna skalförskjutningen i stadsrummet. Länsstyrelsen bedömer vidare att beslutet innebär skada på riksintresset för kulturmiljövård. Länsstyrelsen upphäver därför nämndens beslut om bygglov.
Överklagande
2020-05-07
Svenska byggnadsvårdsföreningen, SBF, överklagar Länsstyrelsens i Västra Götaland beslut 2020-04-16, ärende 403-46526-2019, att avvisa föreningens överklagande 2019-12-10 av bygglov för till- och ombyggnad av kontor till hotell, Nordstan 13:4, Smedjegatan 5 i Göteborg, beslut § 604 BN 2019-003915.
Yrkande: SBF yrkar att Mark- och miljödomstolen undanröjer Länsstyrelsens ovan nämnda avvisningsbeslut och tillerkänner SBF talerätt i ärendet.
Motivering sammanfattning
På grund av total avsaknad av planbestämmelser i den äldre planen samt att det är fråga om höga kulturhistoriska värden bör prövningen ske som bygglov utanför detaljplan. Dock bör i första hand i stället detaljplan upprättas som underlag för bygglovsprövningen.
SBF anser således att prövningsgrunden i realiteten är densamma som i det angivna rättsfallet HD nr Ö 6017-18 och att bygglovet aktualiserar hänsynstaganden som är tydligt relaterade till miljöskyddet varför artikel 9.3 i Århuskonventionen ska beaktas.
SBF konstaterar att Länsstyrelsen agerar i strid med Århuskonventionen genom att avvisa rätten för föreningen att få talerätt i det aktuella ärendet. Detta trots att vikten av en generös tillämpning av talerätten för att allmänhetens röst ska få komma till tals i beslutsprocesserna lyfts fram i domar och på statlig nivå med hänvisning till konventionen.
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.