Mullbänk på klassiskt vis eller med isolering

Frågeställare: Thomas
Hej! Vi har ett hus från 1830 talet som hade en mullbänk. När vi tog upp golvet så var dels själva golver torrt och fint samt 90% av bjälkarna. I ett hörne fanns det skadade bjälkar, dock inte genomförstörda. Det som orsakat det är att tomten ligger högre här utanför och med dålig dränering drivit in vatten. Dränering åtgärdas och marken omkring hyvlas. Frågan är: Skall man låta mullbänken finnas kvar i gammal konstruktion? Vi har isolerat med ekofiber i taket och lägger vanligt trägolv på samtliga plan. Väggarna tilläggsisoleras lite grann inifrån med träfiberplattor (45 mm). Uppvärmning är bergvärme som går till element och vi kommer ha en s.k Heiki ugn mitt i huset på nedanvåning. Vår snickare rekommenderar lecakulor som isolering och det låter ok, men det jag frågar mig är om det är nödvändigt och klarar en gammal mullbänk att hantera vår uppvärmning/fukt samt försvinner värmen nedåt om vi inte isolerar? Tack för en fantastisk sida!

Svar:
Om huset har haft en mullbänk i 180 år så kan man knappast tänka sig en mer hållbar konstruktion. Och skadan kommer ju som du beskriver från utsidan. Om materialet under golvet är torrt som du beskriver så fungerar det som isolering. Det vanligaste problemet med mullbänksgolv brukar vara kalla golv och det beror på att fyllningen sätter sig längs ytterkanterna och skapar en luftspalt mellan fyllning och innergolv. Och då kommer kall uteluft in från otätheter längs väggarna mellan trästommen och grunden och kyler ned golvet. Förr i tiden lyfte man golvet och skottade upp mullbänken mot husväggarna så att glipan försvann. För att förhindra kalla golv i framtiden kan ni nu vindtäta längs ytterväggen med en vindtät duk från marknivå till straxt ovanför innergolvets nivå. Den uppstickande duken döljs sedan av golvsocklarna. Tänk på att mullbänksgolv inte skall ha täta mattor eller tät målarfärg som kan hindra den naturliga fuktvandringen. Skurgolv är bäst.

Beträffande isolering rekommenderar jag att läsa vår Energibok, 279 kr i webbshopen, 159 kr för medlemmar.

Kul att du gillar sidan, som medlem i föreningen får man även rabatter i byggnadsvårdsbutiker, tidskriften Byggnadskultur och ett stort kontaktnät bland byggnadsvårdare.