fbpx

Modern herrgård

Efter projektet med nyproduktion av 1700-talsmöbler tar nu intendent Lars Sjöberg ett än djärvare steg. Går det att återskapa vackra möbler så bör det även kunna gå med byggnader, är tanken. En liten 1700-talsherrgård, Sörby, från Mosjö socken i Närke har fått stå modell till ett unikt typhusprojekt. Här beskriver Lars Sjöberg och dottern, arkitekten Lovisa Sjöberg, projektet.

Idén att se om det finns möjlighet att förbättra kvalitén i svenskt bostadsbyggande kommer från Stadshypotek, som under samarbetet med Nationalmuseum de senaste åren kunnat se resultatet av Riksantikvarieämbetets samarbete med IKEA. De där genomförda målsättningarna att nytillverka främst svenska 1700-talsmöbler med samma konstruktion som originalen till överkomliga priser kanske skulle kunna överföras även till bostadsbyggande.

Att just 1700-talet i Sverige nu är särskilt uppmärksammat utomlands är inte ett resultat av svenska ansträngningar utan snarare tvärtom. Det är det internationella intresset för svenskt 1700-tal som öppnat ögonen hos de svenska kulturarbetarna och administratörerna av kulturlivet, fast 1700-talet i allmänhet hos stora delar av befolkningen haft en särskild tjusning, inte minst som inredningsideal.

Det var därför särskilt glädjande att en faksimilutgåva av Carl Wijnblads praktiska lärobok i husbyggande under hösten 1993 kunde komma till stånd.

Visserligen hade man under 1700-talet en stark ambition att försöka öka intresset

Intressant, eller hur?

Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.

Inget/Glömt lösenord?
keyboard_arrow_up