fbpx

Metodbyggande med goda resultat – Byggnadsvårdens hantverk Södra Råda gamla kyrka

Kirurgisk lagning av väggtimmer på Ingatorps tiondebod. Lagningstimret ligger på bocken. FOTO: KALLE MELIN

Väl utarbetade principer och överenskommelser har kännetecknat rekonstruktionsarbetet av Södra Råda gamla kyrka och renoveringen av Ingatorps medeltida tiondebod. I denna avslutande artikel på temat hantverksforskning, redogör Karl-Magnus Melin för ideologiska ställningstaganden, poängerna med att arbeta tvärvetenskapligt och projektens påverkan på framtida arbeten med medeltida konstruktioner.

Södra Råda gamla kyrka var internationellt känd framförallt för de högklassiga målningarna i koret från 1323 och innertakskonstruktionen i form av ett treklövervalv som var den sista i sitt slag.

Ingatorps tiondebod var däremot betraktad som en av många timrade 1700- eller 1800-talsbodar i Småland, ända tills den »upptäckte« som 1200-talsbyggnad vid en av Byggnadsvårdsföreningens vårresor. Dess anspråkslöshet och självklara funktion hade skonat den från omgestaltningar och ombyggnader, och i stort sett var det endast syllarna och takspånen som hade ersatts sen den uppfördes.

Projekten i Södra Råda och Ingatorp har dragit nytta av varandra. I Ingatorp har de hantverksvetenskapliga resultaten och erfarenheterna från Södra Råda kunnat användas i bevarandet av en av rikets äldsta och mest välbevarade timmerbyggnader.

Rekonstruktionen av Södra Råda kyrka

Omgående efter branden 2001

Intressant, eller hur?

Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.

Inget/Glömt lösenord?
keyboard_arrow_up