Frågeställare: Andreas
Hej! När vi nu skulle slipa vår fiskbensparkett från 1931 och tog bort kvartsstaven som låg mellan golv och sockel så är det ett ”glapp” på 0,5-1 cm. På vissa ställen finns ytterst något som ser ut som fönsterkitt och bakom den någon slags brun drev. Men på många ställen är detta material borta. Hur såg det ut från början? Satt någon typ av list även då, eller fungerade kittet (som nog är målat i listfärg) och tätade mellan list och golv och gjorde att glappet inte syntes? Vilket sorts kitt ska jag använda för att fylla springorna idag? Hälsningar, Andreas
Svar:
Antagligen är spacklet från en tidigare slipning när man har försökt täta glipan. Förr använde man ofta kitt. Även om golvlisten demonterades innan slipningen så kanske man valde att sätta tillbaka den i samma höjd för att inte behöva måla eller tapetsera om väggarna. Det var enklare att spackla och måla över under golvlisten. Men rörelserna i trämaterialen gör att spacklet smulas sönder och försvinner. Det bruna drevet är lindrev som tätar otätheter och minskar golvdraget. En kvartsstav eller liten list är det mest hållbara sättet att dölja glipan eftersom nytt spackel också kommer att spricka och försvinna med tiden.
I lite modernare hus, främst från från femtio- och sextiotalen, kan glipan vara konstruktiv. Då byggdes hus med s.k. platta på mark och hade uppreglade golv direkt på betongplattan. För att golvet inte skulle ruttna av den uppträngande markfukten skulle den fukthaltiga luften under golvet ventileras bort och då var glipan viktig för luftomsättningen.
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.