Fråga en expert!

Här har vi samlat byggnadsvårdsfrågor från magasinet Byggnadskultur och vår frågebank, sedan flera år tillbaka. Vare sig det handlar om isolering, färgsättning eller plåtfasader är chansen stor att vi svarat på en fråga om det under åren. Välkommen att ta del av vår kunskap!

Sök bland våra byggnadsvårdsfrågor (du som är inloggad medlem även ställa en fråga nedan):

Byggnadsvårdsfrågor

Installera krypgrundsavfuktare i 1920-talshus?

Golv och bjälklag i minst ett rum i vårt 1920-talshus behöver bytas ut pga rötskador och insektsangrepp. Besiktningsmannen rekommenderar att vi gräver ut djupare under golvet, läger plast och installerar krypgrundsavfuktare. Är det lämpligt i ett gammalt hus?

Byggnadsvårdsfrågor

Kulörval sockel

Hej! Har en utbyggnad med putsad sockel på mitt hus. Vill få den att smälta in så bra som möjligt med den granitsockel som är på huvudbyggnaden.

Byggnadsvårdsfrågor

Ovanlig spont

När jag rev ner innertaket från en ”renovering” 1985 kom det ursprungliga undertaket fram. Det var väntat. Det som var lite oväntat var den ovanliga sponten på brädorna. Varannan bräda har not på båda sidorna och nästa har fjäder på båda sidorna. Det är olika bredd på alla brädorna, fallande längd kan jag inte se att det är. Huset står i Söderköping och är från 1800-talet, stommen är byggd med stående timmer, reverterad med puts på ut- och insidan. Två våningar och vind på det, 260cm till tak. Innerväggar i stående timmer och puts. Några väggar är gjorda av stående dubbla golvplank med handhuggna reglar mellan sig.

Byggnadsvårdsfrågor

Är mitt spåntak ruttet och hur renoverar jag det bäst?

Hela norra sidan av taket var täckt med 2cm mossa med effekten att 80% av teglet är frostsprängt. Taket lades om för 20år sedan med Vittinge tvåkupigt på ett spåntak. Tyvärr har man inte läktat upp ordentligt så luften har stått still och löv har täppt till vid bärläkten. Jag tycker att det ser ruttet ut men den forne takläggaren hävdar att så ser gamla spåntak ut.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, dock ej specifika dieter).
    Observera att lägret blir billigare med ett medlemskap (dock ej för trädgårdslägret som redan är nedsatt i pris).
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

januari 2020
mars 2020
Inget evenemang hittades!