fbpx

Mathssonska paviljongen

Län: Östergötland
Ort: Norrköping

Datum: 10-06-2019

Mathssonska paviljongen är en skolbyggnad från 1954-55 i Norrköping. Den hotas av rivning eller flytt, då en ny skolbyggnad planeras. Bruno Mathsson, möbelformgivare och arkitekt, hade 1950 tagit fram ett eget koncept för en glasbyggnad med prefabricerad stolpkonstruktion, treglasfönster och golvvärme. Hans företag fick i uppdrag att bygga en sådan skolbyggnad i Norrköping 1954. Byggnaden är en bra representant för Mathssons öppna och enkla byggnadsstil, med nya material och innovativa lösningar. Den visar också tydligt skolans utveckling under 1900-talet där den ligger intill den äldre Oskarsskolan. Huset har byggts om och är i behov av renovering, men har behållit sin ursprungliga karaktär.

Mathssonska paviljongen ligger inom ett område som klassats som riksintresse. Den ligger intill byggnadsminnet Östra promenaden, en av de tre promenader som omsluter den gamla stadskärnan i Norrköping.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

maj 2020
juni 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler