fbpx

Matchande ytterdörr till äldre fastighet?

En större bostads-fastighet byggd 1908. Samtliga fönster, ja nästan alla iaf, är av konstruktionen separat innerbåge resp separat ytterbåge, dvs ej sk kopplade fönster. Innerbågarna togs, iaf förr i tiden, ofta bort på sommaren. Min ambition är att behålla denna fönsterkonstruktion, och underhålla den.
Min fråga: När denna konstruktion på fönster var förhärskande, hur konstruerades då en ytterdörr? Behovet av tätning på årets kalla period var ju så klart lika stort även vid dörrar. Hade man två dörrar, en yttre som öppnades utåt och en inre som öppnades inåt? Och man kanske lyfte bort den inre dörren på sommaren? Alltså helt motsvarande vad man gjorde med fönstren.
Jag antar att det i så fall var den inre dörren som skulle ”ansvara” för tätningen, och den yttre mera bara för skydd mot ”väder och vind”. Finns det sådana dörrar att anskaffa idag, eller får man tillverka dom själv kanske (vilket jag inte är främmande för, sådant har hänt förut…)?
Jag frågar detta nu, eftersom fastigheten har ett behov av att byta ut balkongdörren (1970-tal och av bristande kvalité). En kopplad konstruktion.
Kanske det då skulle bli en ytterdörr plus en separat innerdörr istället?

Svar:

Ja, under den här perioden var det vanligt med innerdörrar som användes vintertid och stod uppställda större delen av sommaren. Det var, framförallt på landsbygden och även i balkongpartier, även vanligt med pardörrar. Gångdörren var då mellan 50 till 60 centimeter vilket är energisnålare än breda dörrar. Läs mer i artikeln Husets snickerier.

keyboard_arrow_up