Huset är byggt 1926. Källaren är oinredd och är försedd med radiatorer som vi har på lite lägre temperatur. Väggen på bilden är en innervägg och vi har tänkt putsa hålen och ytbehandla. Väggen har idag två färglager som sitter hårt och utan större sprickor. Men på ett ställe finns det fler färglager, där det tidigare stått en diskbänk.
•Kan vi använda kalkputs för att laga håligheterna? Om inte vad kan vi använda i stället?
•Vi funderar på att ta bort all färg där det är många lager målade men är osäkra på vilken teknik som är bäst. Något tips?
•Kan vi måla med linoljefärg? Om inte vad kan vi använda i stället?
Svar:
Jag är murare sedan 30 år tillbaka med egen verksamhet och det är som murare jag hittade kärleken till gamla hus. När jag jobbat i några år fick jag upp ögonen för saker man kunde ställas inför när man arbetade i gamla hus: Varför fungerade inte de nya produkterna som översvämmade byggmarknaden? Varför var husen byggda på liknande vis, fast de inte låg i närheten av varandra?
Snart insåg jag att för att närma mig husbyggnadsprinciperna fick jag leta i helheten under den period som husen byggdes. Hur levde folk och vad levde de av? Vilka material fanns att tillgå?
Jag är aktiv i ett flertal lokala föreningsnätverk och inser att de lokala skillnaderna som finns i landet är viktiga. Länsombud i Svenska byggnadsvårdsföreningen är viktiga av just den anledningen. Vi kan hjälpa till med ett av de första och bästa hjälpmedlen för att åstakomma bättring – studiet av vår egen lokala/regionala byggnadskonst.