fbpx

Målning av källare 20-talshus ?

Huset är byggt 1926. Källaren är oinredd och är försedd med radiatorer som vi har på lite lägre temperatur. Väggen på bilden är en innervägg och vi har tänkt putsa hålen och ytbehandla. Väggen har idag två färglager som sitter hårt och utan större sprickor. Men på ett ställe finns det fler färglager, där det tidigare stått en diskbänk.
•Kan vi använda kalkputs för att laga håligheterna? Om inte vad kan vi använda i stället?
•Vi funderar på att ta bort all färg där det är många lager målade men är osäkra på vilken teknik som är bäst. Något tips?
•Kan vi måla med linoljefärg? Om inte vad kan vi använda i stället?

Svar:

Det ser ut som era väggar är gjutna, kanske denna väggen är en del av den bärande konstruktionen, och då är det troligt att de är cementbaserade.
Men det fungerar alldeles utmärkt att använda kalkbruk, här skulle jag rekommendera ett hydrauliskt kalkbruk. Vilken ballast du väljer är baserat på vilken grovlek du vill ha på lagningen. Större ballast ger generellt en yta med mer struktur.
Hur man ska ta bort färgen är lite beroende på vilken färgtyp som är använd.
Det ser ut som det är en blandning av olika sorter, bla oljebaserat. Man kan prova färgborttagningsmedel, ett system som finns kallas ES-metoden.
Annars är det tyvärr mekanisk borttagning, där en saneringsfräs kanske skulle kunna fungera. Tänk på att använda skydd enligt leverantören/ uthyrarens anvisningar.
Är det bara denna innervägg som ska målas så skulle en linoljefärg fungera utmärkt, detta baseras på att den inte får en fuktbelastning så som ytterväggar får och där oljefärger är för täta. Dock är det så att kalkbrukslagningar behöver härda ganske länge för att kunna övermålas med linoljefärg, detta för att inte oljan ska förtvålas och få en sämre vidhäftning. Här pratar vi 3-6 månader härdning.
En annan färgtyp som skulle kunna vara lämplig är silikatfärg, denna kan man då även använda på ytterväggarna. Reservation för att vi inte varit på plats.
keyboard_arrow_up