fbpx

Malingsbo

DALARNA, 13-18 juni

För tredje året i rad välkomnar Lotta von Scheele och Leif Hernborg dig till Malingsbo herrgård. Förra året avslutades två säsonger med kakelugnsrestaureringar. I år blir det murningsarbete på 1700-tals byggnader och först ut är herrgårdens Corps de Logi (huvudbyggnaden)!

This restoration camp accepts international participants, please contact the Swedish Association for Building Perservation for more information.

Malingsbo karolinska herrgård, ett enskilt byggnadsminne, uppfördes under 1700-talets början efter att den tidigare byggnaden brunnit ner. Huvudbyggnaden med säteritak är byggd i timmer och klädd med faluröd panel med vita snickerier. De närmast kvadratiska flyglarna är även de panelerade timmerbyggnader symmetriskt lagda utifrån huvudbyggnaden. Ytterligare en flygel med valmat tak ligger nedanför, ursprungligen brygghus senare handelsbod. Ursprungligen fanns en fjärde byggnad i anslutning till herrgården, denna försvann dock under 1800-talets andra hälft.

Vidare finns ytterligare två flyglar, ett timmermagasin från 1600-talets slut, ett sädesmagasin av slaggflis från 1849, en arkivbyggnad och ett gravkor byggda av slaggsten. Det åttakantiga brukskapellet i trä med smalare tresidigt kor byggdes 1707-1708 på initiativ av brukets dåvarande ägare Peter Snack. Kapellet är uppkallat efter bergsmännens skyddshelgon Sankta Anna. En klensmedja, några arbetarbostäder samt skolan från 1886 är också bevarade. Förutom dammarna har inte många spår efter själva järnhanteringen överlevt. Lämningar efter smedjorna, vilka revs i början av 1900-talet finns dock i form av slaggvarpar och en del grunder.

Ta en titt på tidigare läger!

Det här får du göra i sommar

Murningsarbete

Grundmurar till timrade hus från 1700-talet kommer renoveras. Lösa stenar passas in och muras fast. Vi lär oss blanda kalkbruk. Cementbruk tas bort och ersätts med kalkbruk. Huvudbyggnaden (Corps de Logi) från 1710-talet är först ut. Hinner vi, kommer vi även arbeta med flyglarna från 1750-talet och gårdens tidigare handelsbod. Handelsboden har en grundmur som bitvis är flera meter hög, och i stort behov av kärlek och vård. Det är alltså utomhusjobb hela veckan! Handledare är murare Emelie Jansson på E. Henrikssons Kakelugnsmureri, som även hållit i de tidigare årens läger om kakelugnar. Emelie är fantastiskt duktig på att inspirera och hon är en skicklig pedagog. Hon har varit mycket uppskattad av tidigare års deltagare och vi samarbetar mer än gärna med Emelie, som är en fena på att hitta kreativa lösningar på alla möjliga och omöjliga utmaningar som man ställs inför när man börjar rucka på gamla hus.

Aktiviteter

Med reservation för ändring. Samtliga aktiviteter sker utomhus, även om restriktioner med anledning av Corona/Covid-19 inte skulle återinföras.

Guidning

Under ankomstkvällen: rundvandring runt gården, parken och de nio byggnader som ingår i byggnadsminnet Malingsbo herrgård.

Föreläsning

Sten och geologi – En mycket lärorik och inspirerande föreläsning om hur sten ständigt återbildas och hur olika arter blir till. Det blir inte bara en teoretisk del av murningskursen utan även en introduktion till den vandring vi skall göra inom det närliggande naturreservatet, det geologiska fenomenet Rågåsen.

Guidning

Visning/guidning av en ekologisk trädgård i byn, som drivs av en av våra kollegor, som lokalt säljer grönsaker och produkter från trädgården.

Vandring

I naturreservatet Malingsbo-Kloten, som vi befinner oss mitt i. Paus med en enkel kvällsmåltid vid lägerelden.

Kontakta lägerledarna

Lotta von Scheele, 073 967 11 76 eller Leif Hernborg 070 425 46 30

Dina lägerledare

Leif och Lotta är byggprojektledare och ägare av Malingsbo herrgård.

Lotta von Scheele, 073 967 11 76, Leif Hernborg 070 425 46 30

Detta behöver du ta med dig

Skor med stålhätta
Vattenflaska
Regnkläder
Arbetshandskar
Inneskor

Kost & logi

All matlagning sköts av lägerledare. Kvällsmål lagas i matlag av lägerdeltagarna.

Övernattning på STF Malingsbo herrgård. Alla deltagare bor i separata rum och delar WC/dusch. STF Malingsbo herrgård tillhandahåller kuddar och täcken. Sänglinne och handdukar medtages. Tvättmaskin finns.

Anmälan av alternativ kost meddelas till lägerledaren minst två veckor före lägerstart.

Kommunikation

Med bil

Från Västerås, norrut väg 66 mot Sälen. Efter 26 km sväng vänster till väg 233 mot Skinnskatteberg. Efter 35 km sväng vänster till väg 68 och direkt höger in på väg 233 mot Kopparberg. Efter 13 km sväng mot Malingsberg och följ skylt mot Herrgård Ekomuseum.

Kör du med GPS?

Ställ in: Sankta Annas väg 5, 777 93 Söderbärke. Eller koordinaterna: 59.92781, 15.43613

Med kollektivtrafik

Åker du lokalt är närmaste station Ludvika eller Smedjebacken. Kontakta lägerledare för hämtning.

Tider

Rekommenderad ankomst: 17:00 söndag 12 juni.
Obligatorisk ankomst: 08:30 måndag 13 juni.
Arbetstider på lägret: 09:00-17:00
Avslut: 14:00 lördag 18 juni.

Anmälan

Tänk på att du måste vara medlem för att få delta på lägret.

Läs igenom betalningsvilkoren innan du anmäler dig.

Vid frågor om lägret kontakta någon av lägerledarna: Lotta von Scheele, 073 967 11 76 eller Leif Hernborg 070 425 46 30

Vid övriga frågor kontakta: Hannes Granberg, Kommunikatör och lägerkoordinator, 08 – 30 37 85