Kom ihåg att du måste vara inloggad och ha ett aktivt medlemskap för att kunna anmäla dig.
Malingsbo karolinska herrgård, ett enskilt byggnadsminne, uppfördes under 1700-talets början efter att den tidigare byggnaden brunnit ner. Huvudbyggnaden med säteritak är byggd i timmer och klädd med faluröd panel med vita snickerier. De närmast kvadratiska flyglarna är även de panelerade timmerbyggnader symmetriskt lagda utifrån huvudbyggnaden. Ytterligare en flygel med valmat tak ligger nedanför, ursprungligen brygghus senare handelsbod. Ursprungligen fanns en fjärde byggnad i anslutning till herrgården, denna försvann dock under 1800-talets andra hälft.
Vidare finns ytterligare två flyglar, ett timmermagasin från 1600-talets slut, ett sädesmagasin av slaggflis från 1849, en arkivbyggnad och ett gravkor byggda av slaggsten. Det åttakantiga brukskapellet i trä med smalare tresidigt kor byggdes 1707-1708 på initiativ av brukets dåvarande ägare Peter Snack. Kapellet är uppkallat efter bergsmännens skyddshelgon Sankta Anna. En klensmedja, några arbetarbostäder samt skolan från 1886 är också bevarade. Förutom dammarna har inte många spår efter själva järnhanteringen överlevt. Lämningar efter smedjorna, vilka revs i början av 1900-talet finns dock i form av slaggvarpar och en del grunder.
2023 är ett speciellt år eftersom vi kommer att få besök av en grupp gymnasieungdomar som deltar i ett projekt som heter Dalaingenjör.
”Dalaingenjör är ett utbildningsprojekt med huvudsyfte att främja och stimulera intresset för naturvetenskap och teknik hos ungdomar i åldrarna 15-18 år i hela Dalarnas län. Projektet möjliggörs tack vare Ljungbergsfonden och våra samverkansparter, Region Dalarna, Dalarna Science Park och Högskolan Dalarna. Tillsammans med samverkanspartners och deltagande företag ska projektet Dalaingenjör skapa ett betydelsefullt innehåll där ungdomarna ska få möta forskare, innovativa företagare och entreprenörer, som ligger i framkant vad det gäller nytänkande och hållbar utveckling. Genom dessa möten hoppas vi kunna inspirera ungdomarna till fortsatta studier och framtida yrkesmöjligheter.”
Ungdomarna kommer att, parallellt med lägret, få arbeta praktiskt med byggnadsvård på gården under en eftermiddag. På kvällen äter vi (lägret och Dalaingenjörerna) en gemensam middag och får en gemensam inspirationsföreläsning.