Malingsbo

DALARNA, 11-17 juni

Varmt välkommen till Malingsbo herrgård i sommar! Och du, passa på att ta med familjen! Medan du jobbar kan familjen gå och bada eller roa sig i studsmattan eller med krocketspelet i herrgårdsparken.

This restoration camp accepts international participants, please contact the Swedish Association for Building Perservation for more information.

Kom ihåg att du måste vara inloggad och ha ett aktivt medlemskap för att kunna anmäla dig.

Malingsbo karolinska herrgård, ett enskilt byggnadsminne, uppfördes under 1700-talets början efter att den tidigare byggnaden brunnit ner. Huvudbyggnaden med säteritak är byggd i timmer och klädd med faluröd panel med vita snickerier. De närmast kvadratiska flyglarna är även de panelerade timmerbyggnader symmetriskt lagda utifrån huvudbyggnaden. Ytterligare en flygel med valmat tak ligger nedanför, ursprungligen brygghus senare handelsbod. Ursprungligen fanns en fjärde byggnad i anslutning till herrgården, denna försvann dock under 1800-talets andra hälft.

Vidare finns ytterligare två flyglar, ett timmermagasin från 1600-talets slut, ett sädesmagasin av slaggflis från 1849, en arkivbyggnad och ett gravkor byggda av slaggsten. Det åttakantiga brukskapellet i trä med smalare tresidigt kor byggdes 1707-1708 på initiativ av brukets dåvarande ägare Peter Snack. Kapellet är uppkallat efter bergsmännens skyddshelgon Sankta Anna. En klensmedja, några arbetarbostäder samt skolan från 1886 är också bevarade. Förutom dammarna har inte många spår efter själva järnhanteringen överlevt. Lämningar efter smedjorna, vilka revs i början av 1900-talet finns dock i form av slaggvarpar och en del grunder.

2023 är ett speciellt år eftersom vi kommer att få besök av en grupp gymnasieungdomar som deltar i ett projekt som heter Dalaingenjör.

”Dalaingenjör är ett utbildningsprojekt med huvudsyfte att främja och stimulera intresset för naturvetenskap och teknik hos ungdomar i åldrarna 15-18 år i hela Dalarnas län. Projektet möjliggörs tack vare Ljungbergsfonden och våra samverkansparter, Region Dalarna, Dalarna Science Park och Högskolan Dalarna. Tillsammans med samverkanspartners och deltagande företag ska projektet Dalaingenjör skapa ett betydelsefullt innehåll där ungdomarna ska få möta forskare, innovativa företagare och entreprenörer, som ligger i framkant vad det gäller nytänkande och hållbar utveckling. Genom dessa möten hoppas vi kunna inspirera ungdomarna till fortsatta studier och framtida yrkesmöjligheter.”

Ungdomarna kommer att, parallellt med lägret, få arbeta praktiskt med byggnadsvård på gården under en eftermiddag. På kvällen äter vi (lägret och Dalaingenjörerna) en gemensam middag och får en gemensam inspirationsföreläsning.

Det här får du göra i sommar

Restaurering

Vi kommer restaurera herrgårdsflyglarnas fina farstukvistar i senbarock/rokoko. De är i stora delar original från 1745. Vi gör snickerilagningar och byter delar i de fasta bänkarna och trapporna. Vi blandar och målar med linoljefärg. Vi kommer också måla om delar av den faluröda fasaden på samma byggnader. Då lär vi oss också att koka slamfärg.

Aktiviteter

Med reservation för ändring. Samtliga aktiviteter sker utomhus, även om restriktioner med anledning av Corona/Covid-19 inte skulle återinföras.

Föreläsning

Bebyggelseantikvarie Vicki Wenander föreläser om hur man läser av en byggnads historiska utveckling genom ytskikt och fast inredning.

Guidning

Under ankomstkvällen: rundvandring runt gården, parken och de nio byggnader som ingår i byggnadsminnet Malingsbo herrgård.

Vandring

En eftermiddag tar vi ledigt och vandrar i naturreservatet, som vi bor i. Målet är en skogstjärn, där badar och grillar tills solen går ner.

Guidning

En kväll besöker vi den ekologiska trädgården NaturligtVis, som ligger i Malingsbo. Ägaren Lotta Eriksson visar oss runt och berättar om metoder för ekologisk odling. Rundturen avslutas för den som vill i trädgårdskiosken, där man kan köpa hemgjorda produkter från trädgården.

Kontakta lägerledarna

Lotta von Scheele, 073 967 11 76 eller Leif Hernborg 070 425 46 30

Dina lägerledare

Leif och Lotta är byggprojektledare och ägare av Malingsbo herrgård.

Lotta von Scheele, 073 967 11 76, Leif Hernborg 070 425 46 30

Detta behöver du ta med dig

Slitstarka bekväma kläder (för utomhus- och måleriarbete)
Robusta skor (för utomhus- och måleriarbete)
Skyddsglasögon
Arbetshandskar
Vattenflaska
Regnkläder

Kost & logi

All matlagning sköts av lägerledare. Kvällsmål lagas i matlag av lägerdeltagarna.

Övernattning på STF Malingsbo herrgård. Alla deltagare bor i separata rum och delar WC/dusch. STF Malingsbo herrgård tillhandahåller kuddar och täcken. Sänglinne och handdukar medtages. Tvättmaskin finns.

Det finns även möjlighet att ta med familj eller partner. Då tillkommer en kostnad för kost och logi för familjen, som också erbjuds helinackordering tillsammans med lägret. Hela familjen kan bo i en egen stuga eller i ett familjerum.

Anmälan av alternativ kost meddelas till lägerledaren minst två veckor före lägerstart.

Kommunikation

Med bil

Från Västerås, norrut väg 66 mot Sälen. Efter 26 km sväng vänster till väg 233 mot Skinnskatteberg. Efter 35 km sväng vänster till väg 68 och direkt höger in på väg 233 mot Kopparberg. Efter 13 km sväng mot Malingsberg och följ skylt mot Herrgård Ekomuseum.

Kör du med GPS?

Ställ in: Sankta Annas väg 5, 777 93 Söderbärke. Eller koordinaterna: 59.92781, 15.43613

Med kollektivtrafik

Åker du lokalt är närmaste station Skinnskatteberg. Kontakta lägerledare för hämtning.

Tider

Rekommenderad ankomst: 17:00 söndag 11 juni.
Obligatorisk ankomst: 08:30 måndag 12 juni.
Arbetstider på lägret: 09:00-17:00
Avslut: 14:00 lördag 17 juni.

Ta en titt på tidigare läger!

Priser 2023

Ordinarie: 5 450 SEK

Student: 4 600 SEK

Anmälan

Tänk på att du måste vara medlem för att få delta på lägret.

Läs igenom betalningsvilkoren innan du anmäler dig.

Vid frågor om lägret kontakta någon av lägerledarna: Lotta von Scheele, 073 967 11 76 eller Leif Hernborg 070 425 46 30

Vid övriga frågor kontakta: Hannes Granberg, Kommunikatör och lägerkoordinator, 08 – 30 37 85

Kom ihåg att du måste vara inloggad och ha ett aktivt medlemskap för att kunna anmäla dig.