fbpx

Målet är ingenting, vägen är allt. På kringelsafari i Västmanland

»Målet är ingenting, vägen är allt«, sjunger Robert Broberg. Lotta Bylander har gjort en kringelsafari i de västmanländska skogarna, en resa som utgår från Stockholm och avslutas i Kungsör.

Att planera en resa från soffan med guideböcker eller resemagasin kan vara nog så angenämt. Nästa steg är att sätta sig framför datorn och surfa runt – på nätet finns mycket att hämta som kan vara grunden till din egen kringelsafari. En kringelsafari innebär att du ska svänga av vid första bästa »kringla« som du ser längs vägen. Bakom skylten väntar en kulturmiljö, en sevärdhet eller en historisk plats. Några fasta mål rekommenderas, men avsätt tid till spontana avsteg från huvudleden och den ursprungliga planen!

Sala silvergruva

Resan mot Västmanland börjar. Efter en timme längs väg 70 kommer vi till Sala. Ta en fika på Ångbageriet, ett 1950-talskafé i originalinredning, och köp en blåbärsbulle. Himmelskt! Styr sedan kosan västerut mot silvergruvan, den ligger strax utanför Sala. Imponeras av alla gamla byggnader och ta en lunch på trivsamma Werdshus Konstmästargården. Ett besök i gruvan är ett måste. Du åker hiss ner 150 meter och hamnar i 5 graders värme. När jag var där var det 29 grader varmt ovan jord och det var märkligt hur snabbt kroppen acklimatiserade sig till temperaturskillnaden. Mäktigt är det att vandra runt i gruvan som helt och hållen är skapad av mänskliga händer. Man får en förnimmelse av det hårda livet här nere. Lyssna på akustiken när du kastar en sten i en underjordisk sjö och upplev kompakt mörker när ljuset släcks en kort stund.

Engelsbergs bruk

Färden går vidare genom mörka skogar. Man förstår att Västmanland blev centrum för järnhanteringen i Sverige, här fanns det skog att ta av för att hålla ugnarna heta vid järnframställningen. Bruna skyltar signalerar att nu anländer vi till ett världsarv – Engelsbergs bruk. Anläggningen omfattar herrgård och park, brukskontor, arbetarbostäder och industribyggnader. Engelsberg är det enda bruk i Sverige som har kvar både byggnaderna och det mesta av den tekniska utrustningen. Engelsberg var ett av de viktigaste järnbruken i världen och det var denna typ av järnbruk som gjorde att Sverige blev en av världens största järnproducenter. Har du tur så kan du gå på dramatiserad visning som brukar äga rum i juli.

Kolarbyn

Två stora sevärdheter är redan avverkade denna dag, vilket kan få den mest ambitiöse kringelturist att krokna. Då känns det underbart att slå sig ner vid lägerelden i Kolarbyn som ligger strax utanför Skinnskatteberg. Här driver STF vandrarhem och boendet är klart udda. Gästerna sover i skogskojor under de höga tallarna. Vatten hämtas i en källa några hundra meter bort, man går dit under tystnad, tar vatten i källan efter att har gjort en liten procedur – här finns knytt, älvor och lömska troll, tro mig! Vi träffade ett helt gäng som skrämde livet ur oss. Samtalsämnena var givna vid lägerelden. Dagen avslutades med ett ljummet kvällsdopp i Skärsjön. Innan vi somnade på fårskinnsfällen i skogskojan låg vi och lyssnade efter vargars ylande i sommarnatten, för nästa gång vi kommer hit blir det på vargsafari.

Galleri Astley, Uttersberg

I den gamla magasinsbyggnaden har familjen Astley bedrivit galleri i över två decennier. Här kan konst av hög klass beskådas. Det fint restaurerade gamla magasinet rymmer nu själva museet. Utställningarna skiftar ständigt, det kan vara lånade konstverk från privata samlare eller från något museum. Permanent högst upp i galleriet hittar man den ryske konstnären och skulptören Neizvestny, som är en av Rysslands främsta konstnärer.

Karmansbo herrgård

Karmansbos herrgårdsmiljö vittnar om den industri som försiggick i Västmanland. Växtligheten och artrikedomen skvallrar om mineralrikedomen i marken. Ta en paus under den månghundrade eken (naturminne) och avnjut en välsmakande lunch! Promenera förbi det utsökta lilla arkivet, en byggnad i klassisk stil, innan du lämnar skogslandskapet. Nästa kringelstopp blir samhället Kungsör.

Kungsör

Kungsör är en ganska sömnig ort men bär spår av en storhetstid både i stadsplanen och i byggnaderna. Överraskande hittar man en pampig centralkyrka med storstadsmått. Det visar sig att ingen mindre än Nicodemus Tessin d y (Stockholms slott) har ritat den ståtliga barockbyggnaden på uppdrag av Karl XI. Den invigdes år 1700, tre år efter beställarens död. Altartavlan är målad av Ehrenstral och predikstolen fanns tidigare i slottet Tre Kronors kapell. Dags att avsluta dagen på Kungsörs konditori på Drottninggatan mitt i stan. Slå dig ner på de väl insuttna
galonklädda stolarna och avnjut hett kaffe och en mazarin i 1940-talsmiljön. Notera det fina hantverket i blästrat glas med motiv som visar Kung Karl på björnjakt! Kungsör var det sista stoppet på denna tvådagars kringelsafari. E18 eller E20 tar resenären snabbt vidare eller åter hem.

Tips för din egen kringelsafariMotormännens Sveriges vägatlas 2010, Norstedt. Sverigekarta med symbolanvisningar till vandrarhem, golfbanor, sevärdheter med kort informationstext, camping, nationalparker, vandringsleder m m. Även stadskartor över finns med. Kostar 149 kr. Sveriges 100 märkligaste sevärdheter av Fredrik Kullberg (Ica Bokförlag 2010).
Sveriges länsmuseer guidar till intressanta besöksmål, www.upptacksverigeshistoria.se.
Svenska turistföreningen, www.svenskaturistforeningen.se.
Under rubriken Se & göra hittar du både sevärdheter, sportaktiviteter, kulturhistoria. Inte heltäckande. Svenskt kulturarv, www.svensktkulturarv. com. Välj ett landskap och kategori och flera intressanta utflyktmål visas. Svensk kulturarv ger ut magasinet Upptäcktsresan med tips om utställningar, museer och udda platser att besöka. Magasinet är gratis och finns på länsmuseer och på vissa bibliotek. Vägverket, www.vv.se. Beskrivning av Linnés resor i flera av de svenska landskapen. Sök på Linnés resvägar så får du upp en förteckning. Mycket information finns under rubriken Historia & Museum, bl a en väg- och trafikhistorisk litteraturdatabas. Här finns också nedladdningsbar skrift som heter Vägen i kulturlandskapet som berättar om kulturvägar, broar och ortnamn m m. Obs! Informationen på Vägverkets webb förs successivt över till nya www.trafikverket.se.

u00a0Sala silvergruva är inte bara en underjordisk upplevelse utan har ett stort område ovan jord med ca 40 kulturbyggnader. Drottning Christinas lave från 1858 på bilden markerar ingången till Drottning Christinas schakt.

Sveriges mest primitiva vandrarhem, tillika prisbelönt ekoturism. Kolarbyn ligger tre km sydväst om Skinnskatteberg.

Kung Karls kyrka i Kungsör.

Lotta Bylander

Arbetar på Byggnadsvårdsföreningens kansli.

lotta.bylander@byggnadsvard.se

2/2010u00a0

keyboard_arrow_up