En äldre bild visar att taket en gång i tiden var klätt i tegel men efter en tid så byttes det ut till den skivtäckande plåt som skyddar huset än idag. Plåten är enkelfalsad och både växtlighet och rost har med tiden fått fäste och skadat den. Taket är i behov av underhåll och att byta ut det är alldeles för kostsamt i dagsläget. Därför kommer jag att vilja vårda det befintliga taket så gott jag kan med förhoppningar om att det ska skydda huset i några år till.
Taket har troligtvis målats om tidigare och äldre fotografier visar att det har varit gråmålat, precis som nu. Men på vissa partier lyser röda toner igenom. Kan taket vara grundmålat med ett rött korrosionsskydd eller vad kan det bero på?
Hur bör underarbetet utföras på ett äldre plåttak? Ska det skrapas eller kan man använda sig av varmvattentvätt? Och vilken typ av färg bör man stryka på?
Fästena till takfotsbrädan är av den äldre modellen och några av dom har gett vika för vinterns snölaster. Har ni några tips på hur jag kan åtgärda detta utan att skruva eller klippa i den befintliga plåten?
Svar:
Det är svårt att uttala sig säkert i frågan utan att titta på plats. Ta kontakt med ett länsombud och be om tips på takkonsult eller erfaren målare som kan byggnadsvård och kan komma ut för några timmars konsultation och åtgärdsförslag. Men generellt är det tvättning av taket, skrapning, slipning av rostgenomslag, grundning där rosten är synlig med primer för rostangrepp ( typ järnmönja ) sedan grundning och slutstrykning av hela taket. Med förslagsvis linoljefärg.
Om du anlitar en firma kan de använda blymönja som ger det bästa skyddet på rostiga ytor. Läs mer om användningen av blymönja här.
Den röda färgen som ligger under den nuvarande färgen kan vara tidigare rostskyddsfärg eller helt enkelt att taket har varit rött tidigare som skulle vara både vackert och tidstypiskt.
Jag är uppvuxen i Stockholm men tillbringat somrar och vinterlov i Örnsköldsvikstrakten sedan mitten av sextiotalet. Jag brinner för byggnadsvården och speciellt traditionellt måleri och färgsättning inom- som utomhus. Intresset och kunskapen har ökat efter 23 års anställning som målare på friluftsmuseet Skansen. Som Örnsköldsviksbo satsar jag nu på traditionellt måleri, färgsättning och konsultverksamhet i Västernorrland. Som länsombud vill jag se till att vi vårdar och värnar vår bebyggelse och våra kulturmiljöer, samt väcka intresse för hantverket och äldre material.