Kommer att vitlasera Baseco v-fas 170×18 furupanel i tak och har lite undringar angående lasyrfärg. Har tidigare blandat 40% titanzink/40%lasyrolja/terpentin vilket gav ett gott resultat.
1. Några synpunkter eller råd vid blandning av lasyr där man eftersträvar en ljus yta över tid med ett vackert skimmer i släpljus?
2. Har tänkt ersätta terpentinen med Skonsam nr222 i ev halvolja samt lasyr, finns det någon nackdel?
3. Har förstått att det blir det ska vara en fördel att halvolja ytan innan för jämnare infärgning av lasyren. Är det bara fördelar med att halvolja innan lasering?
4. Rå eller kokt linolja till halvoljan?
5. Blir ytbehandlingen tåligare mot fukt/värme i relaxrummet med bad, bastu och murspis om man halvoljar en gång med rå samt kokt efter en vecka för att därefter lasera?
Svar:
1. En ljus yta beror på olika parametrar som val av träslag, hur mycket kärna det är i brädorna, hur mycket ljus det finns i rummet. Och naturligtvis hur mycket vitt pigment man har i lasyren.
När man använder linoljeprodukter tycker jag man naturligt får ett fint skimmer, det man däremot får ”på köpet” är att linoljeprodukter gulnar i mörker. Så vill man ha hundra procent vitt bör man använda ett annat bindemedel, men detta är sällan ett problem för gemene man.
2. Har själv ej provat denna produkt men när jag läst på lite om den så verkar den vara bra, prova på en träbit / skiva och jämför med en dito med terpentin, testa i olika ljus!
3. Det kan vara bra att göra det om det är en starkt sugande yta som ska laseras, lasyr direkt på trä kan ge olika inträngning i kärna och ytved. Har man däremot halvoljat först ligger lasyren mer ytligt och man får man ett jämnare resultat.
4. Rå linolja impregnerar bättre och har en lägre viskositet, däremot torkar den långsammare. Kokt linolja är tjockare (molekylerna blir större när den hettats upp) och är följaktligen filmbildande och torkar snabbare. Vad som är rätt och fel är mest en fråga om tycke och smak.
5. Ja, det låter som en bra formell för ett hållbart resultat. Vill du sedan ytterligare förstärka ytskiktet går det blanda i lite fernissa i sista varvet av lasyr, alternativt fernissa ovanpå den färdiga laseringen.
Frågan är besvarad av länsombud Anton Björklund, Tidevarv Byggnadsvård AB
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.