Lerputs klarade brandprov

Efter ett experiment godkände räddningstjänsten i Eksjö lerputsade väggar i renovering av Kvarnarps gård. Hur det gick till berättar Vicki Wenander.

Den provbrända ytan sedan elden släckts. Man kan se hur lerputsen delvis övergått till tegel och att halmstråna som sticker ut ur putsen inte tagit eld, trots att de varit så nära eldhärden. Fotograf/Illustratör: Vicki Wenander

Under 1998 genomfördes en ombyggnad av två rum på Kvarnarps gård, det hus där Byggnadsvård Qvarnarp håller till. Eftersom huset även i framtiden skulle användas som utbildningslokal krävde räddningstjänsten att nivån på brandskyddet inte fick sänkas. Väggarna var klädda med asbest- respektive gipsskivor och att pappspänna timmerväggarna var otänkbart, om vi inte först klädde dem med gipsskivor, något vi gärna ville undvika. Eftersom vi hittat rester efter lerputs i den gamla drängstugan och det borde vara ett brandsäkert material, ville vi ha det på väggarna i huvudbyggnaden.
Räddningstjänsten kände inte till något genomfört brandprov av lerputs, så de var mycket tveksamma. Det var även Sveriges Provnings- och forskningsinstitut, som menade att lerputsen troligen skulle spricka och trilla ner – om inte förr så under själva släckningsarbetet när det kalla vattnet kylde ner leran.

Jag föreslog

Intressant, eller hur?

Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.

Inget/Glömt lösenord?
keyboard_arrow_up