Vi har ett rum med gammal lerklining. Där finns två st radiatorer (vattenburen värme) (min gissning från 50-60-tal) uppsatta. Dessa sitter väldigt långt ifrån väggen, ca 2 dm, och rätt så fult uppsatta med grova brädor som distanser mellan radiator och vägg. Vi ska nu ha rörmockare som ska byta termostater, och då vill vi flytta in radiatorerna närmare väggen. Dessutom är lerkliningen bakom radiatorerna dålig och behövs tas bort eller göras om. Är lerklining känsligt för värme? Är det därför radiatorerna sitter så långt ut?
Vi överväger att ta bort den trasiga lerkliningen helt precis bakom radiatorerna och istället ha en träskiva eller liknande just där (men behålla lerkliningen i övrigt i rummet). Det blir lättare att fästa upp radiatorerna mot träskivan, men det är ju tråkigt att inte ha 100% lerklining i rummet då det är original och väldigt gammal (flera lager av tapeter och shablontryck ovanpå lerkliningen). Men samtidigt är det knöligt med radatorer som står ut så mycket och som står rätt dåligt. Några erfarenheter om hur man kombinerar lerklinade väggar och vattenburna radiatorer fästa i väggen, på ett bra sätt?
Svar:
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.