fbpx

Lerklining + Radiatorer

Vi har ett rum med gammal lerklining. Där finns två st radiatorer (vattenburen värme) (min gissning från 50-60-tal) uppsatta. Dessa sitter väldigt långt ifrån väggen, ca 2 dm, och rätt så fult uppsatta med grova brädor som distanser mellan radiator och vägg. Vi ska nu ha rörmockare som ska byta termostater, och då vill vi flytta in radiatorerna närmare väggen. Dessutom är lerkliningen bakom radiatorerna dålig och behövs tas bort eller göras om. Är lerklining känsligt för värme? Är det därför radiatorerna sitter så långt ut?

Vi överväger att ta bort den trasiga lerkliningen helt precis bakom radiatorerna och istället ha en träskiva eller liknande just där (men behålla lerkliningen i övrigt i rummet). Det blir lättare att fästa upp radiatorerna mot träskivan, men det är ju tråkigt att inte ha 100% lerklining i rummet då det är original och väldigt gammal (flera lager av tapeter och shablontryck ovanpå lerkliningen). Men samtidigt är det knöligt med radatorer som står ut så mycket och som står rätt dåligt. Några erfarenheter om hur man kombinerar lerklinade väggar och vattenburna radiatorer fästa i väggen, på ett bra sätt?

Svar:

Det finns ingen praktisk anledning till ett så stort avstånd mellan radiator och lerklining. En gissning är att man gjorde det för att man var osäker på hur lerputsen skulle klara av värme eller ej. Men den farhågan är obefogad, man använder ju lerbruk för att mura kakelugnar.
Från byggnadsfysikalisk synpunkt är det bara en fördel att ha lerklining bakom en radiator: leran kan lagra värme och då ökar man värmelagringskapaciten. Det fungerar på samma sätt som muren bakom en järnkamin som håller kvar värmen efter eldning.
Med andra ord kan ni flytta radiatorerna eller montera nya närmare väggen. Vägghängda lösningar ska göras varsamt för att göra så lite skada som möjligt. Stora tunga radiatorer är att föredra om det passar stilmässigt.
Frågan är besvarad av lerjordsbyggare Johannes Riesterer
keyboard_arrow_up