När man söker information om lerklining finns det många tips på recept och tillvägagångssätt, inte alltid samstämmiga. Vi har en del följdfrågor som jag hoppas få svar på för att förstå fullt ut.
1) Det står ofta att man vid blanding av lerklinen ska testa den för att utvärdera proportionerna. Vad exakt bör man utvärdera? Är det framförallt om den fäster på grunden/väggen eller även saker som torkning, torrsprickning etc.?
2) Vi har grävt upp lera från ett närliggande vattendrag, hur bedömer vi om leran är bra och passar för lerklining?
3) Det står ofta att man ska använda häst- eller kogödsel i blandningen, vad är bäst av dessa? och ska den vara färsk eller brunnen?
4) Vad är lämpligt att använda när vi blandar lerklinen? Vissa verkar använda cementblandare medan andra skriver att man absolut inte ska använda det utan istället tvångsblandare.
5) Efter att ha tagit bort tilläggsisolering samt flertalet tapetlager så har vi en hel del små tapetflagor och småspik kvar. Är det viktigt att få bort alla sådana rester eller kan det fungera att lerklina över detta vilket skulle spara mycket arbete?
6) Kan vi använda receptet för grundstockning när vi tätar grunden?
Svar:
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.