fbpx

Laponia

Laponia – Fjällvandrare i Rapadalen Foto: Mikael Svensson CC BY

Län: Norrbotten
Ort: Jokkmokk

Laponia består av fyra nationalparker och har höga geologiska, ekologiska och kulturella värden i en storslagen natur. Sedan förhistorisk tid är Laponia befolkat av samerna och ett av de bäst bevarade exemplen på nomadområden i norra Skandinavien.

Ett brittisk bolag vill öppna en omstridd gruva för järnmalm, i Gállok väster om Jokkmokk. Länsstyrelsen har sagt nej och svenska Unescorådet har varnat för att Laponia kan förlora sin status som världsarv. Naturskyddsföreningen är också engagerade i ärendet.

Laponia är Europas största sammanhängande naturlandskap med så gott som orörd natur. I världsarvskommitténs motivering avseende kulturvärden står bland annat: ”området är ett av de bästa bevarade exemplen på ett nomadområde i norra Skandinavien. Det innehåller bosättningar och betesmarker för stora renhjordar, en sed som en gång i tiden var mycket vanlig och går tillbaka till ett tidigt stadium i människans ekonomiska och sociala utveckling.”

Riksantikvarieämbetets hemsida: https://www.raa.se/evenemang-och-upplevelser/upplev-kulturarvet/varldsarv-i-sverige/alla-varldsarv-i-sverige/laponia/

Inslag i Sveriges radio: https://sverigesradio.se/artikel/unesco-respektera-internationella-no-go-overenskommelser-for-gallok

keyboard_arrow_up