Vi har rivit ut plastmattor i en lägenhet i hus byggt 1913, tyvärr fanns inget trägolv under dem. Det finns dock två andra rum med fiskbensparkett, och nu vill vi lägga fiskben även i de rum där plastmattan låg. I ett rum sluttar golvet så mycket att det måste jämnas ut för att kunna lägga parkett (nivåskillnad ca 8 cm). Underlaget är av okänt material, poröst men samtidigt hårt. I ett annat rum fanns nyare flytspackel under plastmattan, där går det att lägga parkett utan utjämning men vi har förstått att det blir en stummare känsla i golvet om det läggs på flytspackel? Vilken typ av underlag är bäst att använda sig av för en så nära känsla som möjligt av ett gammalt parkettgolv? Alla firmor vi konsulterat vill limma själva parkettstavarna. Går det att få ett utseende som liknar spikat parkettgolv genom att limma? Vi vill absolut inte ha ett ”tätt och slätt” utseende som vi sett på en del nylagda parkettgolv. Om det finns firmor (i Stockholm) vi kan få tips om, som förstår grejen med att vilja ha ett golv som görs så traditionellt möjligt, vore vi supertacksamma!
Svar:
Under mitten på 1900-talet användes ibland asbesthaltiga utjämningsmassor. Om ni behöver riva i materialet bör ni vara försiktiga, använd andningsmask och skyddskläder. Säkert kan man bara veta om man lämnar in för analys. Man kan lägga ett lager av grålumpapp under parketten, inte bara för att det skall bli mindre stumt utan även för att minska stegljud. Det finns några artiklar i vår artikelbank om parkett och parkettläggning, bland annat Trägolv och parkett – läggning, ytbehandling, underhåll och Kunglig parkett lagas från undersidan. Nylagda parkettgolv var även täta och jämna förr i tiden och lim har använts förr även om det kanske inte var lika hållbart som dagens limmer. Med tiden kommer även dagens limmade golv att få patina. Det går förstås även att spika men då krävs ett undergolv som går att spika i. Det finns firmor som är duktiga på att lägga stavparkett och som anlitas i historiska miljöer. Länsombuden kan eventuellt ha tips men det går också att googla och begära referenser.
Stephan har det övergripande ansvaret för föreningens förvaltning och arbetar nära styrelsen, redaktionskommitté och externa samarbetspartners.