fbpx

Laga lossnad del på kakelugn

Vi hyr ett torp i Uppland. Kakelugnen i kammaren ska enligt uppgift vara godkänd att elda i, men utsidan behöver lite lagning. Jag har läst om kakelugnslera till insidan, krita till fogarna och Karlssons klister till kaklet, men hur ska jag fästa de här lösa bitarna som består av både sten och kakel? Med lerbruk? Är det samma sak som kakelugnslera? Tipsa gärna om en specifik produkt. Har ni råd kring hur man utför själva lagningen? Och hur fäster jag ramen till luckorna som också går att rucka? Med samma som till den andra skadan? Tacksam för hjälp.

Svar:

Vad trevligt att ni har en kakelugn att vårda, ett värmande kulturarv. De materialråden som du har fått genom litteratur är de materialråd som kommer att fungera bra för din skada. Ett kontaktlim, typ Karlssons klister, fungerar bra till kakelplattorna. Lera till ”innermurningen” finns att köpa i de flesta byggnadsvårdsbutikerna som vi har runt om i landet. Viktigt är att komma ihåg att det ska inte vara ”eldfast lera” utan vanlig lera, dvs oftast en ishavs lera. Hittar du inte färdigblandad så köp ett lerpulver och blanda med sand själv, volympropotionerna ca en del lera och tre delar sand.

Det går naturligtvis bra att själv gräva upp lera om man vill men har man inte tidigare jobbat med lera, och i ditt fall behöver väldigt lite, så är det smidigast att köpa ”halvfabrikat”. 

När det gäller utförandet av lagningen så är det viktigt att du identifierar vilka material som är vad. Kakelplattorna är ganska djupa och består av ett blad, det som är glaserat utåt,  och en rump, det som man ser på din andra bild invid luckans ram. Dessa delar ska du försöka frilägga från lera och rengöra så gott det går för att sedan limma med klister. Efter det har torkat så fyller du upp inifrån med  din lerblandning. Är det stora fickor som ska fyllas så är det en fördel att även lägga in tegelskärvor som en stabilisator för leran. Det samma gäller den lösa luckramen, identifiera hur den är konstruerad (det sitter en inmurningsfläns i hörnorna som ska muras fast) och efter att du satt den i rätt läge murar du även den med lera. Även här kan det vara bra att stabilisera/ fixera med tegelskärvor (kallas svick på fackspråk). Efter att allt torkat så kan du foga med din kritblandning, detta gäller utvändigt. 

keyboard_arrow_up