fbpx

Kunskapsplock BK 2:2022

FOTO: Josefina Fogelin

Hantverk inför publik – 3 frågor till Olof Edin, 1:e antikvarie på Jamtli

På friluftsmuseet Jamtli i Östersund hålls åter igen byggnadsvårdsläger. Deltagarna lär sig och utför hantverk av olika slag i friluftsmuseet, som är öppet för besökare under tiden. Lägren på Jamtli hålls i slutet av juni och är i skrivande stund fullbelagt, men det går alltid att anmäla sig som reserv! 

Hur är det att undervisa i hantverkskunskaper framför publik? 

– Byggnadsvårdslägret pågår under ordinarie öppettider under Jamtlis Historielandssäsong och det som händer är att många besökare stannar till och vill veta vad vi gör. De ser också skylten och beachflaggan från Svenska byggnadsvårdsföreningen vid restaureringsobjektet och ställer frågor. Andra kurser kan pågå under tider på året när vi inte har så många besökare eller på ställen på Jamtli som inte är tillgängliga för besökare.  

FOTO: Josefina Fogelin

Är besökarna nyfikna på vad ni gör?

– Ja, det är ett bra tillfälle att informera om föreningens verksamhet. De frågar gärna om vad vi gör och vad det är för hus som vi håller på att restaurera. De mer insatta vill veta mer om material och metod. Då blir det ofta en ­diskussion om virkeskvalitet, hur viktigt det är och hur svårt det är att få tag i bra virke nu för tiden. 

Vi har också haft besökare som undrar varför vi står och krånglar med att handbila och handhyvla och inte åker och köper färdigt byggmaterial på ett byggvaruhus.

FOTO: Josefina Fogelin

Vad får man se för hantverk läras ut på Jamtli i år? 

– Vi kommer att lägga ett brädtak och ett spåntak. Dessutom kommer vi att restaurera pappspända väggar och stänkmåla dem, men det kan inte besökarna se eftersom det är en miljö som inte är öppen för besökare på grund av tillgänglighetsskäl. Men vi planerar att ha en särskild dag under lägret, då vi visar besökare vad vi håller på med. 

Olof Edin, t.h. FOTO: Privat

Friluftsmuseer i Norden?

Inte någonstans i världen finns så många friluftsmuseer, i förhållande till befolkningsantal, som i Sverige. Vi var dessutom tidiga på bollen: Skansen anses vara världens äldsta friluftsmuseum och grundades år 1891 av Artur Hazelius. Men hur är det ställt med våra grannländers friluftsmuseum? Jodå, det finns många! Och många av dem har vårt svenska Skansen som förebild. Förutom de som nämns här vill vi också tipsa om Frilandsmuseet i Köpenhamn och Fölisö friluftsmuseum i Helsingfors.

Solnedgång över ­Árbæjarsafn, Island. FOTO: Jon Gretarsson/wikimedia, CC BY-SA 3.0

ISLAND – Árbæjarsafn

Árbæjarsafn är en del av Reykjaviks stadsmuseum och de flesta av de cirka 20 byggnaderna låg en gång i tiden inne i Reykjaviks centrum. I mitten av 1900-talet flyttades ett torg, en by och en bondgård och nu finns här en blandning av arkitektur från såväl stad som land. Árbæjarsafn har ett eget byggnadsvårdscentrum som servar besökare med rådgivning om deras egna gamla hus. Där finns också en samling böcker, tidningar och arbetsbeskrivningar på byggnadsvårdstema.

Det estländska friluftsmuseet Eesti Vabaõhumuuseum är väl värt ett besök. FOTO: Mare_26_Zairon/wikimedia, CC BY-SA 4.0

ESTLAND – Eesti Vabaõhumuuseum

15 minuters bilresa från Tallinn hittar man Eesti Vabaõhumuuseum, Estlands friluftsmuseum. Här visas Estlands landsbygdsarkitektur och byliv. 

På museets 14 gårdar kan man se hur familjer med olika ekonomisk ställning levde under 1700- till 1900-talet. Här finns bland annat kyrka, bykrog, skola, kvarnar, brandbod, en lanthandel och fiskebodar vid havet. 

Norsk Folkemuseum hade det svenska Skansen som förebild. FOTO: GuoJunjun/wikimedia, CC BY-SA 3.0 NO

NORGE – Norsk Folkemuseum

Norsk Folkemuseum är ett friluftsmuseum på ­Bygdøy i Oslo i Norge. Museet grundades 1894 i Kristiania (Oslo), på initiativ av bibliotekarien och museimannen Hans Aall. Hans vision var en norsk variant av det svenska Skansen, som skulle samla och ställa ut »alt, som belyser det norske Folks Culturliv«. 

Här finns bland annat OBOS-gården, ett bostadshus med åtta olika lägenheter, tidstypiskt inredda som mellan 1865–1999. Norsk Folke­museum har dessutom en egen stavkyrka från 1200-talet, som flyttades dit från Gol i Hallingdal.

keyboard_arrow_up