Fråga

Svartmögel på fasad

Frågeställare: Mats

Hej Stora delar av norra fasaden på huset fick ny panel för ett par år sedan. Innan panelen sattes upp grundmålades den med förtunnad linoljefärg. I år har vi tänkt måla den fasaden men svartmögel är etablerad på alla grundmålade ytor. Jag vill inte gärna skrapa eller slipa bort färgen, speciellt eftersom locklisterna har en hyvlad profil längs kanterna. Skallarna på de handsmidda spikarna har också börjat rosta. Den bifogade bilden är från i fjol. I år är hela fasaden ljusgrå av prickar. Hur ska vi lättast få bort svartmöglet? Det finns fasadtvättmedel som innehåller bensalkonklorid som lär vara effektivt men därmed inte så miljövänligt. Finns miljövänligt alternativ? Hur behandlar jag de rostangripna spikskallarna bäst så att de inte fortsätter att rosta efter målningen? Tacksam för svar! Mats

Bild
Expertsvar
Stephan Fickler

Stephan Fickler

Verksamhetsledare

Orsakerna till möglet kan vara allt från dålig virkeskvalitet, felaktig lagring av virke eller dålig linoljekvalitet/färgkvalitet. Men under "gynnsamma" förhållanden som vindskyddad skugga kan mögel uppkomma även på andra ytor. Om du har växtlighet i närheten av fasaden kan det vara bra att ta bort den.

Mögel är en ytlig företeelse och den mest miljövänliga rengöringen är att skrapa bort och tvätta med såpa och vatten. Använd rotborste om det sitter hårt och arbeta nerifrån och upp. Glöm inte andningsskydd om du skrapar torrt. Det bästa rostskyddet för spikskallarna är blymönja.

Våra experter

logotyp byggnadsvardsforeningen
Svenska byggnadsvårdsföreningen, Box 6442, 113 82 Stockholm
Telefon: 08-30 17 85 | Email: kansli@byggnadsvard.se
Svenska byggnadsvårdsföreningen
Box 6442, 113 82 Stockholm
Telefon: 08-30 17 85
Email: kansli@byggnadsvard.se

Cart

Cart offcanvas

Logga in

Så här hanterar Svenska byggnadsvårdsföreningen personuppgifter (GDPR) Läs mer här!