Fråga

Byta bottensyll i uthus med källare

Frågeställare: Amanda

Hej! Jag har lite funderingar inför ett kommande bottensyllsbyte på vårt uthus. Vårt uthus är ca 25 kvm x 2 (över- och undervåning). Förra sommaren bytte vi hela taket och gjorde nya takstolar, därav är taket nu det starkaste på hela huset. De bärande reglarna i väggarna är av varierande kvalitet och behöver förstärkas om inte helt och hållet bytas ut? Golv och golvreglar (alltså taket på källarplan) är rötskadade på sina ställen och behöver bytas. Min tanke var att nu sätta igång med syllbytet innan jag river väck golvet för att inte göra huset för instabilt. Jag funderar på att ta upp hål i golvet på 2-3 ställen, fästa reglar från källargolv upp till takstolar för att sedan med domkraft lyfta på dessa ställen. Låter det rimligt? Jag vill helst inte råka på några alltför dramatiska överraskningar, då jag känner att detta kan vara ett ganska "farligt" projekt :) Uthuset ska isoleras och inredas på övre plan medan källaren kommer att förbli ouppvärmd.

Bild
Expertsvar

Det säkraste är nog att lägga en regel under golvbjälkarna längs väggen där syllen skall bytas och lyfta den med domkrafter från källargolvet. Konstruktionen som helhet är ganska lätt och då har du stöd nära själva syllen.

Rötskadat virke skall naturligtvis bytas men tänka på att mycket av byggnadens ålderdomliga karaktär och charm ligger i de lite åldrade ytorna.

Våra experter

logotyp byggnadsvardsforeningen
Svenska byggnadsvårdsföreningen, Box 6442, 113 82 Stockholm
Telefon: 08-30 17 85 | Email: kansli@byggnadsvard.se
Svenska byggnadsvårdsföreningen
Box 6442, 113 82 Stockholm
Telefon: 08-30 17 85
Email: kansli@byggnadsvard.se

Cart

Cart offcanvas

Logga in

Så här hanterar Svenska byggnadsvårdsföreningen personuppgifter (GDPR) Läs mer här!