Intervju

Husen i Jens Ahlboms bilder

Barn och föräldrar är inte alltid överens om vad som ska läsas när det är läggdags, men vissa böcker verkar unga och gamla tycka lika mycket om. Georg Johanssons och Jens Ahlboms berättelser om allfixaren Mulle Meck och hans hund Buffa är just sådana. Kanske handlar det om nyfikenheten de förmedlar, ett slags solig känsla av att det mesta går att förstå och att bygga. Husen tar stor plats i böckerna, som i många av illustratören och bildkonstnären Jens Ahlboms bilder. Eva Löfgren kontaktade honom för att prata om hans funderingar kring hus, historia och hantverk.

Inger Liliequist, vår nya riksantikvarie

Det starkaste vapnet för att skydda vår kulturmiljö är engagemanget hos enskilda människor, säger riksantikvarien Inger Liliequist, ny i ämbetet - började den 1 mars. Sedan söker hon efter ett bättre ord än »vapnet«, men hon blir förstådd.

Ola Priebe, "betongaren" som blev byggnadsvårdare och årets stipendiat

Vad gör en murare? Mest putsjobb säger Ola Priebe, 35. Men just denna dag håller han på att uppföra en villa i Åhus tillsammans med sin kompanjon. Vi kan syna stommen som består av lecablock på en gjuten grundplatta med golvvärmeslingor. Huset är byggt invid en äldre tegelbyggnad och ansluts till denna genom en ny öppning i den gamla väggen. Men den ser inte ny ut eftersom Ola har slagit ett stickbågigt valv över dörrhålet som ser precis likadant ut som övriga välvda avslutningar över fönster och dörrar i det gamla huset.

Björn Wadén tvingas uppfinna hjulet på nytt

Kulturbeslag, vad är det ? Har ni också undrat över det lustiga ordet som vi regelbundet möter i annonser i vår tidskrift: Eskilstuna Kulturbeslag tillverkar »dörr- och fönsterbeslag efter gamla förebilder« brukar det stå. Mannen bakom annonsen är Björn Wadén, ingenjör.

Joakim har detaljerna till stadens hus

Har du köpt ett hus från 1939 där tidigare ägare bytt ut dörrhandtagen i bakelit och stål till mässingskrusidull från Italien? Hjälp finns att få! Byggfabriken har specialiserat sig på beslag och andra detaljer som kan ge ditt hus en tidstypiskt uttryck. Anna Blomberg har besökt den nyöppnade butiken i Stockholm.

Låt oss värva var sin ny medlem varje år!

Svenska byggnadsvårdsföreningen fick en ny ordförande vid årsmötet i Östersund den 27 maj. Det är Maria Jansén, som tar över rodret efter avgående Ingela Broström. Maria berättar här om sig själv, om sitt förhållande till byggnadsvård och om sina planer för föreningen.

Ove Hidemark

»Ett hus är sällan så dåligt som det ser ut«, skrev Ove Hidemark i boken Så renoveras torp och gårdar redan 1973. Det fick säkert många drömmare att bli husägare - och så småningom byggnadsvårdare. För en annan sanning han slog fast var att man inte »i ovist nit« genast skall kasta sig över alla skavanker och reparera eller byta ut slitna delar.

Hantverkarintervju - Gelbgjutaren på Öland

Gellgiutare kommer av tyskans Gelbgiesser, som egentligen betyder »gjutare av gul metall«. Det är en benämning från 1700-talet. Gelbgjutarnas hantverk var en utveckling av bältarnas och gördelmakarnas sysslor. De hade sedan medeltiden ägnat sig åt tillverkning av remmar, bälten och seldon, som med tiden alltmer pryddes med beslag« spännen och söljor av mässing. Det var ett skrå med mycket gott anseende och flera mästare blev borgmästare. Det finns idag bara ett fåtal gelbgjutare i Sverige som arbetar enligt den gamla hantverkstraditionen.

Johan Furuvik, målarmästare som talar om kärlek

- Att skrapa färg från profilerade snickerier är expertjobb, färdigstrykning kan vem som helst klara, säger Johan Furuvik. Ofta blir det tvärtom; uppdragsgivaren erbjuder sig att skrapa färg men inser inte hur svårt det är att undvika skrapmärken på de profilerade ytorna, märken som målaren sedan får försöka dölja.

Husen ska försörja sig själva

- Vi lever på rost och röta, utbrister Lena Glantz Eriksson då vi skyndar i strilregnet mellan husen på Brunnsta gård, Bålsta.
Jag funderar på vad det är för ett citat hon travesterar. Eller om det är ett utslag av bister humor som fått formen av en besvärjelse som säkert kan behövas för att orka leva med ett tiotal trähus med lika många tak att underhålla?

Katarina Persson, keramiker med skyddsänglar

Mitt i vimlet på Antikmässan står Katarina Persson med en stipendiecheck i handen. Hon har just tagit emot Svenska förenigens för byggnadsvård utmärkelse på scenen vid byggnadsvårdens hörna i den enorma B-hallen på Stockholmsmässan.

Möt årets byggnadsvårdare: Ingemar Sjölund

Om man vill att det ska synas vad man gjort kan man göra som Ingemar Sjölund i Öjebyn, Norrbotten. Han har tagit sig an de norrbottniska ängsladorna som sätter sin prägel på landsbygden. Med sina snedställda väggar är de lika karaktäristiska för sin miljö som de skånska korsvirkeshusen för sin. Med två medhjälpare har han bara under förra året bokstavligt lyft upp 55 sådana lador ur förgängelsen. I fem år har de varit igång. När jag träffar Ingemar i ladriket i slutet av april har säsongen just börjat. Grundstenar och rundtimmer är för länge sedan utkörda på vinterväglag till byggplatserna. Nu har tjälen gått ur jorden och det är nätt och jämt att marken bär våra fötter, det har kommit ny snö som ännu ligger i strängar och flak i den skarpa vårsolen. Tranor, gäss och storspovar gör oss sällskap på besöket i byarna Gäddvik och Avan nära Luleå.

logotyp byggnadsvardsforeningen
Svenska byggnadsvårdsföreningen, Box 6442, 113 82 Stockholm
Telefon: 08-30 17 85 | Email: kansli@byggnadsvard.se
Svenska byggnadsvårdsföreningen
Box 6442, 113 82 Stockholm
Telefon: 08-30 17 85
Email: kansli@byggnadsvard.se

Cart

Cart offcanvas

Logga in

Så här hanterar Svenska byggnadsvårdsföreningen personuppgifter (GDPR) Läs mer här!