Fika med hönsen

Kategori: Övrigt

I fikarummen pratas det höns som aldrig förr, till och med i storstäderna. I USA finns en hel rörelse med egna hemsidor som Chickens.org och Backyardchickens. Höns är stort, och odlingar. Björn Ohlén har länge funderat på kombinationen och i sommar ska det äntligen byggas, växthuset med plats för hönor.

Det är något särskilt lockande med små hus. Det är som om just storle­ken inbjuder till att ta ut svängarna lite mer än i »riktiga« hus, att hänge sig åt lust istället för det allvar och krav många för­ knippar med husägande. Dessutom är det hanterbart att bygga – ett perfekt semester­projekt (fast det är sällan semestern räcker till). I min egen trädgård har jag fem små hus eller bodar och i sommar skall det bli ett sjätte. Denna gång skall jag kombinera två funktio­ner i en byggnad – hönshus och växthus. Något växthus har jag ännu inte och hönsen är värda en bättre lya än den nuvarande lådan.

Odla och höns – en bra kombination

Tanken är inte min egen utan som de flesta bra idéer snodd. I samband med utställning­en bod 2010 på Nääs för några år sedan vann arkitekten Marie Örjefeldt gestaltningstäv­lingen med sitt Kretsloppshus på 15 kvadrat. Tanken är enkel. I växthuset odlar man sina grönsaker. I boddelen bredvid bor hönsen. Man matar hönsen med blast och rester från odlingarna och använder hönsgödseln till gödning i växthuset. Vintertid får hönsen en extra rastgård och håller dessutom undan skadedjur i växthuset – kanske inte ett helt slutet kretslopp, men tydligare fysisk gestalt­ning av en hållbar utveckling är väl svårt att tänka sig. Höns är ju dessutom något av det trendigaste man kan ha 2013 och flera kom­ muner har också tagit bort restriktionerna för höns i tätbebyggt område.

Hönshusdelen är byggd i fasspontpanel med listindelning som ger huset en fin sekel­ skifteskaraktär. Taket är pappklätt för att ge en lätt och luftig känsla. Huset skall placeras på sex plintar så att det kommer upp från marken. Dörrarna är inköpta på en åter­bruksbutik. Växthuset på visningshuset på Nääs byggdes av gamla återanvända fönster som ställdes på en enkel sockel av lecasten. Gamla fönster blir billigt men det ställer krav på snickaren för att det ska passa ihop. Enk­lare men också dyrare blir det att beställa fönster till väggar och tak. Kompletta rit­ningar till kretsloppshuset kan köpas av Marie via www.aov­konsult.se. Huset finns tyvärr inte i serieproduktion än.

Att tänka på vid hönshusbygge

För den som vill utforma sitt eget Kretslopps­-hus är det några saker man ska tänka på. Höns tycker inte om drag så väggarna bör vara vindtäta. För att underlätta renhållning­ en är det bra med skivmaterial på innerväg­garna men även råspont fungerar. Egentligen behöver inte ett hönshus vara isolerat, men temperaturen bör inte understiga ­10 grader vintertid och det underlättar om vattnet inte fryser. Kutterspån är utmärkt isolering i väggarna.

Huset behöver inte vara stort. Varje höna behöver ungefär 1⁄2 kvadratmeter golvyta och det behövs sittpinnar i olika höjder och ett eller flera reden för äggläggning och ruvning. Golvet skall täckas med ett ganska tjockt la­ger kutterspån eller annat strö som hönsen kan sprätta runt i. För den som inte vill att hönsen strövar fritt i trädgården behövs en utegård som gärna är rovdjurssäkrad genom att nätet grävs ner i marken runt om och helst också ett nättak för att skydda mot duv­höken.

Tycker du att det där med höns är lite för mycket så hälsar Marie att boddelen också kan bli ett alldeles fantastiskt lusthus där man i doften av växthuset kan njuta av kaffe och en god bok redan under tidig vår. Själv tycker jag att fikan får en extra dimension när man avnjuter den i sällskap av hönsen. Fika med hönsen är redan ett begrepp i vår familj. Låt dig inspireras av detta lilla träd­gårdshus och bygg något eget i sommar. När det gäller små hus är faktiskt lust lika viktigt som tekniskt kunnande.

Utgiven i nummer:
2/13
Författare
Björn Ohlén

är bebyggelseantikvarie och ordförande för Svenska byggnadsvårdsföreningen 

logotyp byggnadsvardsforeningen
Svenska byggnadsvårdsföreningen, Box 6442, 113 82 Stockholm
Telefon: 08-30 17 85 | Email: kansli@byggnadsvard.se
Svenska byggnadsvårdsföreningen
Box 6442, 113 82 Stockholm
Telefon: 08-30 17 85
Email: kansli@byggnadsvard.se

Cart

Cart offcanvas

Logga in

Så här hanterar Svenska byggnadsvårdsföreningen personuppgifter (GDPR) Läs mer här!