Kulörval 20-talshus

Vårt hus har idag en gul träfasad och vi tror att det fick den färgsättningen någon gång på 70-talet. Vi ska nu måla om huset och funderar på att byta från den gula. Vi vet att vi behöver göra en bygganmälan men skulle gärna vilja ha hjälp med ett förslag som passar huset och har en chans att bli godkänt. Vi är nyfikna på tidstypiska alternativ för ett 20-talshus.

Så vitt vi kan se har huset haft tre färgsättningar. Det gula och innan det var huset varmvitt med kallare vitt på fönsterfoder och knutar samt en ganska ljus grön på fönsterbågarna. Vi har också en äldre bild på huset som vi tror visar originalkulören. Tyvärr är bilden svartvit men på fasaden så kan vi se ett lager av en rosa kulör och med brunt på knutar och foder. Lite oklart hur fönsterbågarna såg ut då men på den svartvita bilden ser de ljusa ut.

Vi tycker den vita färgsättningen ser fin ut, den rosa är lite intressant men jag är inte så förtjust i brunt på foder och knutar. Har också mest sett putsade hus med liknande färgsättning. Lite osäker på vad det finns för helt andra alternativ.

Svar:

1920-talet var en färgrik period och det finns många färgsättningar att välja på. Träpaneler målades med linoljefärger, gärna i mättade klara kulörer som gult, rött, tegelrött, rödbrunt, rosa eller grönt. Avvikande kulörer användes på foder och snickeridetaljer. En skillnad mot tidigare perioder är inte bara färgrikedomen utan även att de regionala traditionerna suddades ut, hus i hela landet kunde se mer lika ut. Den enda kulören man inte ser under denna period är blåa toner som inte blev vanliga förrän efter 1950.

Ändring av exteriör kulör är normalt bygglovpliktigt och en historiskt välgrundad ny färgsättning har större chans att bli godkänd. Ett tips är att göra en noggrannare färgundersökning där man kan se de olika färglagren i relation till varandra. Gör sen provuppstrykningar i något hörn eller på skivor. Ofta blir man förvånad hur väl den ursprungliga färgsättningen passar i helhetsmiljön.

Om ni vill bli inspirerade till en annan färgsättning är tipset att titta på andra hus från perioden och se vad ni skulle tycka passa in i ert område. En bra bok i sammanhanget är Så byggdes villan av Cecilia Björk, Lars Nordling och Laila Reppen. Stockholms Stadsmuseum har också mer kunskap i ämnet och antikvarisk expertis. I vår artikelbank finns många artiklar att läsa, till exempel Konsten att välja fasadfärg.