Kranen i Södra hamn

Län: Norrbotten
Ort: Luleå
Datum: 17-11-2009

Den rivningshotade hamnkranen i södra hamnen räddas och rustas. Det tidigare beslutet om rivning upphävs och förslaget om byggnadsminnesförklaring tillstyrks. Gatukontoret i Luleå hade beslutat att riva den gamla kranen i Södra hamn. Det gamla hamnområdet ska rustas upp och det hade varit enklare och billigare att genomföra om kranen rivs istället för att renoveras. Kranen togs ur bruk på 1980-talet när hamnen flyttades längre ut, men har kommit att bli ett minnesmärke och symbol för Luleå som hamnstad, uppskattad av många lulebor. Den är en av få kvarvarande anläggningar i stadsmiljön, som visar att Luleå är och har varit en betydelsefull sjöfartsstad. Läs mer i NSD, länk finnes nedan.

Externa länkar
NSD

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

april 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler