Konsten att hugga och elda med ved

Björkved – utärkt att elda med, liksom ek, ask och bok. Al, pil och sälg är knappast värt besväret. Foto: Ewa Kvarnström 2007

Den som eldar med ved blir varm tre gånger om. Först när man är ute i skogen och fäller träden, sedan när träden sågas upp i stycken och klyvs för torkning och slutligen när brasan brinner. Lars Eric Olsson berättar här hur veden hanteras och hur man bäst får den att brinna.

Det finns säkert flera definitioner på vad som är skillnaden mellan en människa och ett djur – men en av dessa definitioner är konsten att kunna göra upp en eld. Djur kan använda redskap, ha ett språk, lära sig nya saker och mycket mera – men inget djur kan göra upp en eld!

Så när den första människoliknande varelsen lärde sig hantera eld – för flera hundra tusen år sedan – öppnade sig helt nya livsmöjligheter. Genom att koka och steka fanns det plötsligt mycket mer som gick att äta och elden gav värme och

Intressant, eller hur?

Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.

Inget/Glömt lösenord?
keyboard_arrow_up