Konditori Kungstornet

Län: Stockholm
Ort: Stockholm
Datum: 05-05-2014

Hot om förvanskning. Konditori Kungstornet på Kungsgatan i Stockholm ska slå igen. Det öppnade 1934 och har än idag en sammanhållen och tidstypisk inredning från 1950-talet med mahognyfärgade träväggar, designade lampetter, väggmålning, en spiralformad trappa upp till övervåningen med ett vackert smidesräcke, väggdekorationer och mönsterslipat glas på en av väggarna. Fastighetsägaren Centrumfastigheter har nu nya planer för lokalen. Konditori Kungstornets lokal ska slås ihop med det nedlagda växelkontoret intill och byggas om till en detaljhandelsbutik. Fastighetsägaren har i media sagt att inredningen ska monteras ner och magasineras, för att se om den kan komma till användning igen. Men risken är stor att inredningen blir kvar i magasinet och att den klassiska miljön för alltid är borta. Välbevarade interiörer av det här slaget är svåra att skydda, men fastighetsägaren borde ju se värdet av att ha den kvar!

Uppdateringar
11-12-2016
”Ska Konditori Kungstornet, med mahognyfärgade träväggar, designade lampetter, väggmålning, en spiralformad trappa med vackert järnräcke, väggdekorationer och mönsterslipat glas, gå samma öde till mötes?” Henrik Scheutz, debattör i Stockholms Fria 8 maj 2014.
Svaret blev tyvärr ja. Allt fler historiska och totaldesignade caféinteriörer av detta slag försvinner för varje år som går. Detta trots att även interiörer går att skydda genom q-märkning om viljan och intresset finns. Och erfarenheten visar att magasinerade prylar ytterst sällan kommer till vettig användning igen. De blir mest en sorts ursäkt för att få riva. Så farväl Konditori Kungstornet. Sic Transit Gloria Mundi. /PS

Externa länkar
Konditori Kungstornet stänger efter 80 år
Konditori Kungstornet tvingas slå igen efter åttio års verksamhet | EpsteinSthlm 24 apr 2014
Konditori Kungstornet / Bilder från Flickr