Kolstybb i bjälklagsfyllning?

Frågeställare: Kerstin

Min snickare har öppnat tre golv i mitt hus, som i Skatteverkets register är daterat till 1697. Isoleringen bestod av sten, kolstybb och hugget spån och har troligen legat där >100 år. Nu är isoleringen papp och en blandning av sågspån och kutterspån. Vad gör jag med kolstybben? Anses den giftig? Arsenik? Eller kan jag använda den i trädgården, som kolsänka?

Svar:

Som bjälklagsfyllning användes förr billigt material och byggrester som fanns nära till hands vid arbetsplatsen. Det kunde vara spån, sand, kalk, lera, slaggsten och annat. Syftet var ljuddämpning och isolering och det var bra om det inte var brännbart. Om bjälklagsfyllningen är torr brukar man inte ta bort den utan istället fylla på med mer isolering om det behövs. Gammalt material kan innehålla lite av varje och dessutom är det dammigt att arbeta med. Om man tar bort det och är osäker på innehållet är det lämpligt att lämna det till den kommunala sopstationen.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

april 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler