fbpx

Kinesisk träolja på plank?

Kan jag använda järnvitriol och sedan behandla planket med olja? Eller är pigmenterad kinesisk träolja bättre?
Vad rekommenderar ni till obehandlat trä utomhus?

Svar:

Målar man med järnvitriol skall den normalt inte behandlas med något mer. Effekten är i första hand estetisk om man vill skynda på träets naturliga grånande. Beroende på virket och fuktighet kan järnvitriol bli mörkare och ibland med inslag av grönt i jämförelse med naturligt åldrat virke. Traditionellt har man inte använt järnvitriol.

Pigmenterad kinesisk träolja har jag aldrig använt, så det är svårt att ge ett utlåtande. Om det är en hyvlad fasad rekommenderas linoljefärg i önskad kulör och om det är ohyvlat virke kan man använda järnvitriol eller slamfärg som är enkel att underhålla.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

maj 2020
juni 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler