Frågeställare: Ulrika
Jag har ett 1,5 planshus byggt -44 i Skåne där taket är tegel på undertak av spån. Spåntaket är synligt från kattvindar och vind, inget övrigt undertak. Spånet är i torrt och i gott skick – kanske inte så konstigt då det i princip blåser rakt igenom när det friskar i.
Mellan kattvindarna och rummen på ovanvåningen är det i ena rummet dubbel plank/treetexvägg med kanske 5 cm sågspån emellan (som nog sjunkit ihop en del), i ett annat verkar det bara vara trä och treetex utan sågspånsfyllning. Frågan är – kan jag komplettera med tex cellulosa- eller linfibermatta/skiva + på väggarna mellan rum och kattvind? Bör jag i så fall också isolera golvet på kattvinden, eller kan jag låta det vara? Funderar också på att tilläggsisolera måttligt på vinden med någon form av lin-eller cellulosaprodukt. Det finns ingen modern fuktspärr.
Men är det överhuvudtaget bra att tilläggsisolera vind och kattvind när det finns en bit snedtak mellan kattvind och vind som jag inte kommer åt att isolera utifrån – där finns mycket lite utrymme mellan spåntaket och snedtaket och jag antar att det utrymmet bör vara så fritt som möjligt med tanke på luftcirkulationen?
Har inte tid eller möjlighet de närmsta åren att börja riva ut hela ovanvången och lägga om taket så det vore bra att kunna förbättra isoleringen så gott det går.
Svar:
Det låter klokt att tilläggsisolera på vinden och väggarna mot kanvindarna. Använd lös cellulosa eller linfiber som du har tänkt. Det lilla snedtaksutrymmet som finns mellan kattvind och vind kan du också fylla med isolering utan problem. Se till så att du har ventilation på vinden och på kattvindarna genom att du har ventiler i gavelväggarna eller att spåntaket är så luftigt att det blir ett välventilerat utrymme. Det får däremot inte komma in regnvatten på vinden. Använd inte plastfolie utan låt konstruktionen vara duffussionsöppen.
Även om du inte har tid att göra allt nu så är det klokt att satsa på en tilläggsisolering just på de ställen du beskriver. Det kommer att göra stor skillnad i energiförbrukningen i ditt hus.
Lycka till
Utbildad arkitekt med erfarenhet som mångårig lärare i CAD, 3d-modellering och visualisering. Driver idag den egna arkitektbyrån Akrkitektursyn i Eskilstuna. Har gått byggnadsvårdskurs i Chalmers regi och varit länsombud i Svenska byggnadsvårdsföreningen sedan 2002.
Som länsombud ser jag en möjlighet att aktivt få arbeta för kunskapsspridning om god byggnadsvård. Jag har noga studerat villabebyggelsen och reflekterat över hur denna har förändrats under olika tider – vad det är som styr människors val och handlande. Jag tror att det gäller att i tid inse värdet av det man har och förstå att drastiska stilförändringar av ett hus sällan uppskattas på längre sikt.