Det äldsta kända taktäckningsmaterialet på våra kyrkor är kyrkspån. Vi vet att taken tjärades, men inte så mycket om vilka metoder som användes. Svenska kyrkan med sitt stora fastighetsbestånd har möjlighet att bidra till ny kunskap genom att upplåta kyrktak till fullskaliga, långsiktiga försök med tjära. Christina Persson beskriver bakgrunden och pågående forskning.
De senaste årens initiativ att sammanställa den kunskap som finns om tjära i de nordiska länderna, och att med utgångspunkt i detta fortsätta kunskapsuppbyggnaden, har lett till flera pågående insatser. Bland annat testas olika metoder att stryka tjära.

Syftet med att tjära
Norsk forskning har visat att tjärstrykningens viktigaste syfte är att bilda en skyddande film ovanpå träytan.
Tjäran skyddar inte genom att tränga in och impregnera virket. Nej, tjäran bildar ett offerskikt som skyddar träet från nedbrytning solens UV-strålning orsakar och från urlakning av träets naturliga hartser.
Tjäran har samtidigt goda vattenavvisande egenskaper. Slutsatserna styrks av de många bevarade träfasaderna med gamla, tjocka lager av tjära som inte tagit skada av tjärans tjocklek. På takytor är de
Intressant, eller hur?
Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.